• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUDNA STVAR NA TRŽIŠTU NEKRETNINA! Slika promenjena u odnosu na prošlu godinu: U ovim delovima najskuplja kirija!

Autor Miloš Škrbić

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu i Srbiji variraju, a ovo je novi trend kirija.

 Stan zgrada stanovi Izvor: Shutterstock.com/ToskanaINC

Kirije su zabeležile visoki trend rasta, te su tako na Novom Beogradu porasle za 10 odsto, ali su recimo u Pančevu pale gotovo za 14 odsto, na Voždovcu ili u centru Novog Sada za oko 5 odsto. "U oglašenoj ponudi ponovo se mogu pronaći stanovi na području šireg centra grada po ceni od 350 evra do 500 evra što je prošle godine gotovo bilo nemoguće. Cene variraju u zavisnosti od lokacije, kvadrature kao i nivoa opremljenosti stana. Međutim, nije retkost da još uvek postoje nekretnine za koje stanodavci drže nerealne cene izdavanja", rekla je nedavn Jelena Davidović, vođa prodajnog tima, dodajući da je tržište nekretnina znatno stabilnije nego u istom periodu prošle godine.

Kirije su u oktobru najviše porasle na Novom Beogradu i to gotovo 11 odsto, a cena je iznosila 17,3 evra po kvadratu. U centralnom delu grada, Paliluli i Voždovcu ostvaren je rast oko 6,13-6,67 odsto, odnosno u cenovnom rasponu od 8,5 do 17,3 evra po kvadratu. Na osnovu toga, primera radi, za stan od 50 kvadrata kirija na Paliluli je u oktobru iznosila u proseku oko 640 evra, dok je na Mirijevu najam koštao oko 425 evra. Na Vračaru su se nekretnine prema tom izveštaju u oktobru iznajmljivale za prosečnu cenu od 785 evra. Voždovac je jedina opština koja je prošlog meseca zabeležila pad kirija, odnosno 5,17 odsto, pa je, prema toj računici, najam stana koštao oko 550 evra.

Prema podacima sajta pančevačke kirije su bile najviše "u crvenoj zoni". Naime, pale su za 13,95 odsto. Što se tiče kirija u Novom Sadu, zvanični podaci ovog sajta navode pad njihove vrednosti od 4,92 odsto u centru grada i cena kirije po kvadratu je bila oko 11.6 evra. Ostali delovi su zadržali relativno iste cene kao prethodnih meseci, kao što su Novo naselje i Grbavica gde bilo ni rasta ni pada. Cene po kvadratu su u prvom bile oko 8.7 evra, a u drugom naselju 11.3.

Podbara je zabeležila značajan rast kirija i to skoro 9 odsto, pa je tako za prosečan stan od oko 55 kvadrata tokom oktobra trebalo izdvojiti oko 605 evra. U Nišu je najam nekretnina opao za 6,15 procenata u delu poznatom kao Bulevar Nemanjića. Tu je stan pomenute kvadrature bilo moguće iznajmiti u proseku za 335 evra. U niškoj Paliluli i Durlanu najam je mesečno koštao oko 300 evra.

U Kragujevcu nije bilo oscilacija u visini kirija, te je za 50 kvadrata u oktobru trebalo izdvojiti oko 250-300 evra.

BONUS VIDEO

Pogledajte

03:52
"STANODAVCE ŠTITI SAMO JEDNA STVAR OD BAHATIH PODSTANARA" Advokat: Proces može da potraje i do dve godine, BEZ OVOGA je nemoguće
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (Mondo/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image