• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA, AGENTI UPOZORAVAJU KUPCE: Ako ova brojka krene da pada, odmah kupujte stan

Autor Ivana Lazić

Za godinu dana, prodaja stanova u svim gradovima značajno je opala, što utiče i na cene nekretnina.

 Pad cena prodaje stanova Izvor: MONDO/Goran Sivački

Opada tražnja za kupovinom stanova, a samim tim i cene nekretnina oglašenih za prodaju. To se prvenstveno odnosi na stanove u starogradnji u širem centru Beograda. A agenti imaju i dobru vest za sve one koji razmišljaju o kupovini stana u narednom periodu, jer ako se ovakav trend nastavi, cene bi mogle dodatno da padnu, i to za 10 odsto.

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležio je strmoglavi pad – za godinu dana, prodaja stanova opala je za skoro 35 odsto u Novom Sadu, za 21,5 u Beogradu, 15,3 u Nišu i 12,8 procenata u Kragujevcu.

Nikola Čobić, agent za nekretnine u agenciji “City expert” kaže da je ovo značajan pad, i da zvanična statistika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) oslikava pravo stanje stvari. Naime, agenti za nekretnine i u praksi primećuju da prodaja stanova pada.

Uroš Jovanović iz agencije “Art nekretnine” takođe kaže da se oseća pad tražnje.

“Primećuje se manje poziva od zainteresovanih kupaca, pa samim tim je manji broj realizovanih kupoprodaja. Takvo je stanje cele godine, a pad od 20 odsto, kada su nekretnine u pitanju, predstavlja ogroman pad”, objašnjava Jovanović.

Krive cene i skupi krediti

Čobić za pad prodaje navodi dva ključna faktora. Prvi je činjenica da su u protekloj godini kamate na stambene kredite rasle vrtoglavom brzinom, svakog meseca, te je već slabo interesovanje kreditnih kupaca postalo još manje.

“S druge strane, kupci koji kupuju za keš i kojih je uvek više, su se istrošili, kupili šta su hteli, i sada su i oni usporili”, kaže Čobić.

Agent Jovanović takođe ocenjuje da su na pad tražnje definitivno uticale i cene. Pad prodaje nekretnina, prvenstveno u starogradnji, za potencijalne kupce može da donese samo dobre vesti, konačno snižavanje cena.

Prema Čobićevim rečima, u starogradnji se pad cena već oseća. U proseku, na nivou celog Beograda, stanovi u starogradnji pojeftinili su za oko 10 odsto. Ipak, nisu u čitavom gradu cene toliko pale. Pad vrednosti se najviše oseti u širem centru grada, dok se uži centar i Novi Beograd i dalje “drže” na visokom nivou.

“U narednih godinu dana, vrlo je moguće da će cene dodatno pasti za desetak odsto”, kaže Čobić.

Uroš Jovanović kaže da je pad cena sasvim logičan kada pada tražnja, ali da je tržište nekretnina nepredvidivo, te niko ne može sa sigurnošću da kaže da tražnja neće ponovo da poraste.

“Ako se ovakav pad tražnje nastavi, može da dođe do blagog pada cena. Da bi cene drastično pale, mora da se desi strahovit spoljni pritisak poput, daleko bilo, rata na našim prostorima”, kaže Jovanović.

Što se tiče novogradnje, ona je ipak, prema rečima Nikole Čobića, za razliku od starogradnje, još uvek skupa.

“Cene novogradnje su i dalje na tom vrhuncu, na kojem su bile pre oko godinu dana. I dalje nema osetnog pada, pritom je potražnja bila veća, jer su razlike u ceni kvadrata u novogradnji i starogradnji bile male, oko 200 ili 300 evra, pa su ljudi radije davali malo više na potpuno novi stan”, zaključuje Čobić.

Bonus video:

Pogledajte

02:17
ZA SAMCE SAMO JEDNOSOBNI STANOVI! Stručnjak za nekretnine analizira nova pravila u Nemačkoj i da li i SRBIJU ČEKA SLIČAN ZAKON!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Mondo/Nova)

Pročitajte i ovo:

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Na kraju balade o bolesnom rastu cena stanova i sad konacnom stagniranju i skorom padu, ce samo banke da se ovajde (i nesto sitno po koji vlasnik koji je kupio pre 5,6god a prodao u 2022 ili 2023. godini). Sta se mesetarilo, mesetarilo, plate su poralse, cene stanova padaju, a samo su kamate ostale bolesno visoke

vvv

@Milos Ako misliš na kamate za kupovinu stana,za kupce stana je bolje da ostanu tako visoke kamate jer ce pasti zato cene stanova. Bolje visoka kamata a niža osnovica stana.Cene stanova su i otišle u nebo jer je bila pala mnogo kamata na stambene kredite.Rast kamata je bio dobar znak i znao sam da ce stanovi da pojeftine.Oni su sada vec pali najmanje za 10% ali to je malo, moraju dole cene bar još 20%.

T

Svaka čast ljudima koji sa ovakvim cenama mogu da kupe stan. Za većinu je skoro pa nemoguća misija

special image