• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONOVO POSKUPLJUJE SVINJSKO MESO! CENE SKAČU PRED PRAZNIKE: Evo koliko košta kilogram "žive vage" i kad se očekuje pad

Autor Ivana Vlajković

Otkupna cena prasadi ponovo je stigla do 500 dinara za kilogram.

 Poskupljuje svinjsko meso Izvor: Shutterstock

Proizvođači i predstavniici mesne industrije tvrde da bi cene svinjskog mesa mogle da se smire tek početkom 2024. godine. Prognoze Narodne banke Srbije da će cene svih kategorija imati umereni rast i u poslednjem kvartalu već se ostvaruju jer je otkupna cena prasadi ponovo stigla do 500 dinara za kilogram.

To je isti iznos kao i pred uskršnje praznike, kada je takođe vladala velika tražnja jer je ponuda bila mala. Poznavaoci tržišta ističu da je proizvođačima neisplativo da prasiće uvoze iz inostranstva, jer je i na drugim tržištima cena visoka.

"Prasadi nema i to je problem. Afrička kuga je dodatno smanjila stočni fond. I u drugim zemljama je slično tako da je i uvoz skup. Zbog toga imamo visoku cenu sirovine, ali i onu u maloprodaji koja se formira na osnovu žive vage", kaže Vukoje Muhadinović, direktor jedne industrije mesa.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a za razliku od njih nešto niža bila je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Za prasad je dominirala cena od 500 dinara po kilogramu, dok su tovne svinje u zavisnosti od regiona koštale od 220 do 265 dinara po kilogramu.

"Ako zanemarimo sve ove faktore, rast cena mesa karakterističan je za ovo doba godine. Ono uvek poskupljuje u decembru, ali ovoga puta to neće biti drastičan rast. Zato što je ono ove godine dosta skuplje nego prošle i sigurno više od inflacije", kaže sagovornik.

Proizvođačka cena svinjskog buta po računici proizvođača sa uračunatim porezom trenutno je oko 650 dinara. Potrošači ovu kategoriju svinjetine plaćaju i do 1.000 dinara za kilogram, što ponovo nameće pitanje kolike su zarade trgovaca i mesara.

"Mi kao proizvođači trenutno ne osećamo pad prometa jer je vreme slava, idu novogodišnji praznici, Božić... Verovatno će se to sve promeniti negde sredinom januara", ističe Muhadinović.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:12
Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/Politika)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

x

Selo, selo i samo selo

Pa i nema smisla sada jesti ovako skupu svinjetinu

Bolje za iste pare jesti junetinu i ovčetinu. Ili živinu (piliće, ćurke, plovke...) Ovo crkavanje svinja zbog kuge je možda prilika da pojačamo ovčarstvo i živinarstvo. U tom smislu, mogli bismo da se obratimo za pomoć Velikoj Britaniji, i da nabavimo od njih jagnjad britanske visokomlečne ovce, kao i piliće Saseks, koji su jako dobri kako za proizvodnju jaja tako i mesa.

Tralala

Pa, gde bas sad pred izbore?

special image