• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČELA ZAMENA BROJILA U DOMAĆINSTVIMA, OBEZBEĐENO 110 MILIONA EVRA: Evo da li će građani imati dodatnih troškova

Autor Ivana Lazić

Nedavno je počela zamena starih brojila novim, pametnim brojilima za električnu energiju u domaćinstvima i privredi.

 brojilo-struja-eps-stefan-stojanović-5.jpeg Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pre otprilike dve godine, najavljena je zamena starih brojila novim, pametnim brojilima za električnu energiju u domaćinstvima i privredi, a nedavno je ova zamena zaista i počela. Krenulo se od Beograda i Novog Sada i ugrađuju se brojila domaćih proizvođača, koja su pobedila na tenderu.

Za ovu fazu je obezbeđeno 110 miliona evra iz donacije EU i navodi se da korisnici odnosno građani neće imati nikakvih troškova po pitanju zamene, jer je instalacija za njih besplatna.

Stručnjaci navode da nova brojila daju nove mogućnosti za korisnike, pa tako pored daljinskog očitavanja, koje smanjuje troškove distribucijama, omogućavaju i uvođenje dinamične tarife što će nas očekivati u nekoj daljoj budućnosti.

Iz donacije EU trebalo bi da se ugradi oko 470.000 digitalnih brojila, a očekuje se proširenje projekta sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). Generalni plan je da se za 10 godina dostigne nivo od 80% pametnih brojila na distributivnoj mreži, što je zacrtani cilj i zemalja EU.

Bonus video:

Pogledajte

02:02
STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(E kapija, Mondo,I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Brojila sada pripadaju EPS-u. Nisu više vlasništvo korisnika. Samim tim korisnici nemaju ništa sa njihovom zamenom. Ali - šta će EPS-u donacija kada već u samom računu, u onom paušalu koji plaćamo i kada ne potrošimo ni jedan kilovat određena suma novca ide za novo brojilo ? Tokom godina se tu nakupi para i za mnogo više od jednog novog brojila. Zato se pitam gde ide taj novac ako i pored toga njima treba nekakva donacija ?

Admiral Armagedon 🤙

Zašto bi građani imali bilo kakve troškove, ti si dužan korisniku da obezbediš sve što je potrebno, a korisnik samo da plati uslugu korišćenja, samo u Srbije je postalo normalno da korisnik sve troškove plaća a državne firme samo da botuju i ništa drugo ne rade.

special image