• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKRETNINSKI DIV PROGLASIO STEČAJ, ŠTA ĆE BITI SA KREDITIMA?! Visoke kamate zadale udarac celom sektoru, nastupila kriza

Autor Ivana Lazić

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je stečaj.

 Signa holding Izvor: Youtube/printscreen/krone tv

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je stečaj kako bi osigurao likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u sektoru koju su podstakle podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje.

Holding će u četvrtak predati zahtev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, a planira da sam upravlja stečajem, saopšteno je iz grupe, prenosi Poslovni dnevnik.

"Uprkos značajnim naporima u proteklim nedeljama nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturisanje koje ne bi uključivalo sud", stoji u saopštenju.

Grupa je beležila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u evrozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac celom nekretninskom sektoru. Od jula 2022. Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova.

Signa je vlasnik Krajslerovog nebodera u Njujorku i suvlasnik Selfridžsove robne kuće u Velikoj Britaniji. Njen portfolio obuhvata i brojne komercijalne nekretnine u Nemačkoj i Austriji i grupu robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof, koja je već prošla dva stečajna postupka.

Početkom meseca nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je gradnju nebodera u Hamburgu budući da je Signa kasnila s plaćanjima. U proteklim nedeljama insolventnost su već objavili Signin odeljenje za sportsku maloprodaju i nemačka kompanija za upravljanje imovinom.

Problemi u Signi zabrinuli su i bankarske supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita.

Početkom meseca izvori su za Rojters izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB-a odlučile da smanje izloženost austrijskoj kompaniji.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde evra, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

"Uzorak bankarskih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo da udvostruči udeo kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto", izračunao je ECB u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabe ekonomije i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istakao je ECB, dodavši da bi problemi mogli da dovedu pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi da odigraju ulogu značajnog 'pojačivača'", upozoravaju.

U proteklim godinama Signine kompanije finansirale su i u njih ulagale desetine banaka, osiguravača i penzionih fondova, navodi Rojters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Bonus video:

Pogledajte

01:46
PALA PRODAJA STANOVA, A CENE I DALJE SKAČU U NEBESA! Agent za nekretnine otkrila: Prodaja se zatvara tek kad JEDNA STRANA POPUSTI
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Poslovni dnevnik, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image