• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA ORAHA OTIŠLA U NEBESA USRED POSTA: Pogledajte koliko košta kilogram na pijacama u Srbiji, evo gde je najjeftiniji

Autor Nevena Davidović

U odnosu na uskršnji post, cena je 300 dinara viša.

 orasi Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Božićni post je nedavno počeo i sezona posnih slava, pa sugrađani i sugrađanke sada najviše koriste, pored ribe, i orašaste plodove. Sudeći po cenama koje se daju videti na pijačnim tezgama, cena oraha premašila je cenu lešnika ili badema, što se nije skoro desilo. Ove godine rod oraha značajno je lošiji nego pre, usled nepovoljnih vremenskih uslova. Zato je i cena skočila na pijacama. Nema ga u nabavci, kako kažu trgovci, a potražnja je velika.

Za kilogram ovog orašastog voća potrebno je izdvojiti čak 2.000 dinara."Ma koliko čudno zvučalo, naš narod voli da posti, naročito oni koji dolaze na pijacu. To je pokazalo moje višedecenijsko trgovačko iskustvo i koliko god da cena raste, u vreme posta ljudi su spremni da plate koliko treba, i to bez ustezanja", kaže  Admin sa beogradske pijace "Zeleni venac". Na pijacama nema velikih razlika među prodavcima, kada je o cenama posnih proizvoda reč. Za kilogram oraha rodom iz Istočne Srbije, odnosno Zaječara, Aleksinca i Soko banje, potrebno je izdvojiti 1.300 dinara. Građani ga uglavnom kupuju na pola kilograma, ali pred pripremu slavske trpeze, u kesi se nađe i po nekoliko kilograma. U odnosu na uskršnji post, cena je 300 dinara viša. "Kupci nisu iznenađeni poskupljenjem. Uglavnom svi imaju nekoga na selu, pa su upoznati sa slabim rodom oraha ove sezone", napominje još jedan trgovac.

Beogradska tržnica, ipak, nije najskuplja. Za orahe Čačani treba da izdvoje čak 2.000 dinara, u Loznici 1.800. Najniža cena nekima omiljene grickalice zabeležena je u Nišu i Zaječaru, i košta 600, odnosno 800 dinara po kilogramu. U odnosu na to koju vrstu badema preferiraju, građani treba da izdvoje od 900 do 1.200 dinara, indijski orah vredi 1.100 ili 1.200 dinara, lešnik 1.000 ili 1.100 dinara, dok pistaći i dalje "drže nivo" i u orašastom carstvu su najskuplji - 1.600 dinara po kilogramu. Kada je o suvom voću reč, cene su stabilne u odnosu na prošlu godinu. Za kajsiju treba dati 1.200 dinara, suvo grožđe je 300 do 400 dinara, dok je šljiva 500 dinara.

Neizostavni deo posne trpeze svakako je i riba. Ove godine veća je navala na riblje meso kada je slavski dan, a stalni kupci barem jednom nedeljno pazare u proverenim ribarnicama. Sveži šaran, pastrmka i oslić su skoro po pravilu najtraženiji među kupcima. Kako su nam rekli trgovci, šaran je nešto jeftiniji nego prošle godine i košta oko 700 dinara, što je opet skuplje nego u isto vreme 2021. godine, kada se za kilogram šarana izdvajalo 400 dinara. Pastrmka je nešto skuplja, te je cena ribe 740 dinara. Orada i brancin po običaju spadaju u skuplje proizvode, pa za njih iz novčanika treba dati 1.300 dinara, odnosno 1.450. Odmah za njima je smrznuta lignja, za koju će potrošači izdvojiti skoro 2.000 dinara.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
ANKETA: Božićni post
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Jana Desovski
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Jana Desovski

 (Novosti/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lito

Dodji mala, mora se, da krcamo orase. Palacinci bez orasi jedu siromasi. U pravu je bio Bizetic.

Mrcela

Imate u ruskoj prodavnici povoljno orahe, badem, kikiriki. Ova u koju ja idem nalazi se u Beogradu u Kumodraskoj. Isplati se.

Axl ljubičica

PalaČinci bRez orasi- jedu siromasi! hahaha

special image