• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Na redu odmrzavanje plata

Produžavanje perioda zamrzavanja plata i penzija nije ni politički, ni ekonomski ni ljudski prihvatljivo, kaže premijer.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da vlada prolikom planiranja budžeta za 2011. godinu neće biti restriktivnija od onoga što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je na četvrtom poslovnom okruglom stolu sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, koji je organizovala "Ekonomist medija grupa", podsetio da je sa MMF-om dogovoreno da budžetski deficit bude smanjen sa 4,8 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) u ovoj - na četiri odsto BDP-a u narednoj godini.



Premijer je dodao i da se "došlo do zone odmrzavanja plata i penzija".

"Ako želimo da nešto uradimo u pravcu restriktivnosti fiskalne politike, morali bismo da produžimo period zamrzavanja plata i penzija, a to nije ni politički, a ako hoćete, ni ekonomski i ljudski prihvatljivo", rekao je Cvetković odgovarajući na pitanje - da li će se fiskalnom politikom pomoći Narodnoj banci Srbije (NBS) u obuzdavanju inflacije u narednoj godini.

On je ukazao i na razlike u vođenju fiskalne i monetarne politike, ističući da se fiskalna politika planira jednom godišnje prilikom koncipiranja budžeta i da ne može za dva meseca da se menja.

Premijer je ocenio da kada je u pitanju planiranje budžeta u srednjem roku, orijentacija treba da bude ka kapitalnim investicijama, a u manjoj meri ka tekućoj potrošnji, ali da se prepliću ta dva cilja, jer je potrebno i obezbediti da ljudi koji su u periodu krize, zbog zamrzavanja primanja podneli deo tereta, bolje žive.

Vlada pokušava da nađe balans između ta dva cilja, a to uvek nije lako i ima političku težinu, rekao je on.

"Ekonomist medija grupa" organizovala je danas okrugli sto "Pitajte ministre" o novoj strategiji privrednog rasta, recesiji u Srbiji, reindustrijalizaciji, strategiji za okončanje globalne krize, merama za smanjenje stope nezaposlenosti, budućnosti tržišta kapitala i refomi javnog sektora.

O tim temama, kako je najavljeno, govoriće osim predsednika Vlade Srbije, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, guverner NBS Dejan Šoškić i predstavnik MMF-a u Srbji Bogdan Lisovolik.

U okviru tog događaja biće premijerno objavljena i godišnja edicija "Top 300", kroz koju je predstavljeno poslovanje kompanija u Srbiji za prethodnu godinu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image