• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽAN SPORAZUM SRBIJE I AUSTRALIJE O PENZIJAMA! Evo kad stupa na snagu i koji su uslovi isplate!

Autor Miloš Škrbić

Stupanjem na snagu sporazuma australijska strana će dobiti osnov da isplaćuje penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

 Baka drži prazan novčanik.jpg Izvor: marikun/Shutterstock.com

Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti stupiće na snagu 1. februara 2024. godine. On će omogućiti državljanima te dve države koji su radili u jednoj od država da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, najavilo je Ministarstvo za rad.

"Ovaj sporazum je značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Кanberi, ima između 150.000 i 200.000", navodi se u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno da ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeće u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi. Pored toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvaril i na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a isplatu u državu prebivališta, bez ikakvih umanjenja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu sporazuma australijska strana će dobiti osnov da isplaćuje penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

BONUS VIDEO

Pogledajte

03:14
DAME POŽURITE! AKO SE NE PRIJAVITE DO 1. JANUARA, KASNIJE ĆETE U PENZIJU! Sekretar: Jako je važno da se ljudi informišu o stažu
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

(Mondo/Ekapija/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image