• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Taksisti sa aerodroma više neće pelješiti?

Grad je predložio da se taksi prevoz od i do aerodroma „Nikola Tesla" od novembra naplaćuje po fiksnim cenama, podeljenim na tri gradske zone - 1.500, 2.500 i 3.800 dinara.

Većina taksista pozdravila odluku grada, prema kojoj bi se putnicima u vazdušnoj luci izdavao odgovarajući vaučer. Na kraju vožnje, putnici će taksistima predati ovaj vaučer, i platiti navedeni iznos, bez ikakvih naknadnih troškova , piše Press.

Član gradskog veća Dejan Mali rekao je da prva zona obuhvata ceo urbani deo 10 gradskih opština, kao i naselja u blizini aerodroma.

Drugu zonu bi činile Sremčica, Ovča ili Borča, dok bi u trećoj bili Lazarevac, Mladenovac, Sopot i ostale udaljene relacije.

Kada putnik dođe na naš info-pult na aerodromu i kaže gde želi da ide, radnik će u kompjuter uneti vreme i odrednicu na osnovu čega će putnik dobiti vaučer. Taksista neće moći da naplati više od iznosa koji stoji na vaučeru, čak ni za prtljag - naglasio je Mali.

Odluka o fiksnoj ceni taksi usluga, prema njegovim rečima, biće doneta oko prvog novembra, nakon dogovora sa taksistima i kada se obezbede svi uslovi.

"Potrebno je obezbediti određene tehničke uslove, kao što su kamere i rampa na aerodromu, gde će se videti koje je vozilo preuzelo vožnju da bi ova odluka mogla da se primenjuje", kaže Mali.

U sindikatu taksista „Nezavisnost" navode da još nisu pregovarali sa gradskim čelnicima o novoj fiksnoj ceni taksi usluga, ali smatraju da je ideja dobra i da će je podržati. Ipak, nedostatke vide u broju zona koje su ovom odlukom predviđene.

U prvoj zoni, koja podrazumeva širi centar grada, tako bi bili oštećeni korisnici koji se voze, na primer, do Terazija i kojima bi inače taksimetar otkucao oko 1.150 dinara. U tu zonu spada i Karaburma i Vidikovac do kojih vožnja po taksimetru iznosi između 1.800 i 2.000 dinara, pa bi tada taksista bio u manjku.

Takođe samtraju da nisu precizno definisane ni druga i treća zona u kojima su predložene fiksne cene 2.500 i 3.800 dinara, te bi neko svakako bio oštećen u određenim slučajevima.

"Smatram da bi trebalo da postoji više zona, najmanje šest ili sedam, koje bi bile precizno definisane", ističe Mihajlo Čubranović, poverenik za Beograd sindikata „Nezavisnost".

U gradskoj upravi se sa tim ne slažu.

"Nismo želeli da ovom odlukom još više zakomplikujemo taksi usluge u gradu i zato ne bi trebalo da uvodimo previše zona. Ako može Pariz da ima samo jednu zonu, nema potrebe da ih Beograd ima više od tri. Opet, njima je fiksna cena 60 evra, a mi želimo da taksi u Beogradu bude dostupan većini građana", kaže Mali.

On je potvrdio da će narednih dana pregovarati sa svim taksi-službama, kako bi taksisti izašli sa jedinstvenim predlogom.
Međutim, ovaj predlog grada podelio je i same taksi prevoznike. Jedni smatraju da ovakve mere nisu potrebne, dok drugi smatraju da će one uvesti red u taksi prevoz na aerodromu.

"Mislim da ćemo na taj način podstaći poštene taksiste da adekvatno rade svoj posao. Međutim, nema potrebe za tri zone ili još više, sasvim je dovoljno da se odredi maksimalna naplata taksi usluga do aerodroma i od njega, na primer, na 1.500 dinara, pa da kome taksimetar otkuca manje, ne plaća punu cenu. Ukoliko se do kraja sledeće nedelje ne dogovorimo, „Beogradski taksi" će sam uvesti fiksnu naplatu vožnji do aerodroma, koja će u prvoj tarifi iznositi 1.200 dinara, a u drugoj 1.500 dinara, naravno, uz neophodnu refundaciju troškova kolegi", navodi Zlatan Zlatković iz „Beogradskog taksija".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image