Pojedini majstori u Srbiji počeli su da naplaćuju i dolazak na teren, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu. Na teren ne izlaze bez 6.000 dinara.

"To je cena dolaska i ako je začepljenje malo, da ne zahteva otpušavanje vertikale", kaže jedan majstor. Samo otpušavanje košta od 6.000 do 8.000 dinara, navodi on.

Iako to ranije nije bila učestala praksa, klijenti su svesni da majstori troše svoje vreme, gorivo, kako bi došlo na lice mesta i pogledali kvar, tako da im je to, donekle, razumljivo. Mada, cena za ovu "uslugu" nije baš mala: 2.500 dinara.

Ako odlučite da popravite, recimo veš mašinu, šporet ili neki drugi uređaj, majstor vam 2.500 dinara (dolazak + procena) - neće kasnije uračunati u punu cenu usluge, već će vam taj deo svakako naplatiti odvojedno, mimo cene popravke.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača uvodi se važna novina kada je u pitanju naplaćivanje usluga majstora. Prema ovom zakonu, koji je nedavno usvojen, cene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, moleri i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi, biće regulisane takozvanim "proračunom".

To znači da će ubuduće majstori morati da obaveste mušteriju kada cena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara i da dobiju pisanu saglasnost da mušterija

Koliko zarađuju vodoinstalateri

Prosečnom majstoru, vodoinstalateru, koji se prihvata posla i vredan je, sasvim uobičajeno da mesečno zaradi 2.000 evra, posebno u prestonici. Oni još vredniji, koji rade više sati dnevno, odnosno nedeljno, iznos od 2.000 evra verovatno zarade i za manje od 30 dana. U proseku, jedan odlazak na teren košta od 50 do 70 evra.

električar-2.jpg
Shutterstock/romul 014 

Najčešće greške u kuhinji

Kako objašnjavaju vodoinstalateri, postoje dva česte greške koje dovode do zapušenja sudopere. Najčešći uzrok začepljenja kuhinjskih odvoda su ulje i masti za kuvanje, jer postoji mogućnost da se stvrdnu i zalepe za strane cevi. Takođe, trebalo bi da izbegavate i prosipanje taloga kafe, kao i pirinča i čia semenki u odvod.

"Pirinač, kada je mokar, će nabubriti i zgrudvati se, uzrokujući začepljenje", pojašnjava majstor.

Takođe, savetuje da otpatke hrane bacite u kantu pre nego što krenete da perete sudove.

 "Nikako ne sipajte kiseline i razne granule, to je pravi cement za cev", savetuje majstor.

Prema njegovim rečima, kada dođe do večeg začepljenja, potrebno je otpušavanje vertikale, a to podrazumeva da se informišu ostali stanari zgrade, jer će verovatno doći i do bušenja, odnosno vađenja pločica. To sve iziskuje ogromne troškove.

Bonus video:

RADE ŽIVI BEZ KUPATILA POD VEĆ ISTRAJALIM KROVOM! Majstori se odazvali na poziv, ALI FALI MATERIJALA: Humanitarna akcija!  Kurir televizija

(Blic, Mondo, I.L.)