• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VODOINSTALATERI POSKUPELI, BEZ 50€ NE IZLAZE NA TEREN: Dve najveće greške koje pravimo a koje nam začepe sudoperu!

Autor Ivana Lazić

Majstori u Srbiji osim što su poskupeli cene popravki, počeli su da naplaćuju i izlazak na teren.

 Vodinstalateri naplaćuju izlazak na teren 50 evra Izvor: YouTube/jeffstroff

Pojedini majstori u Srbiji počeli su da naplaćuju i dolazak na teren, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu. Na teren ne izlaze bez 6.000 dinara.

"To je cena dolaska i ako je začepljenje malo, da ne zahteva otpušavanje vertikale", kaže jedan majstor. Samo otpušavanje košta od 6.000 do 8.000 dinara, navodi on.

Iako to ranije nije bila učestala praksa, klijenti su svesni da majstori troše svoje vreme, gorivo, kako bi došlo na lice mesta i pogledali kvar, tako da im je to, donekle, razumljivo. Mada, cena za ovu "uslugu" nije baš mala: 2.500 dinara.

Ako odlučite da popravite, recimo veš mašinu, šporet ili neki drugi uređaj, majstor vam 2.500 dinara (dolazak + procena) - neće kasnije uračunati u punu cenu usluge, već će vam taj deo svakako naplatiti odvojedno, mimo cene popravke.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača uvodi se važna novina kada je u pitanju naplaćivanje usluga majstora. Prema ovom zakonu, koji je nedavno usvojen, cene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, moleri i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi, biće regulisane takozvanim "proračunom".

To znači da će ubuduće majstori morati da obaveste mušteriju kada cena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara i da dobiju pisanu saglasnost da mušterija

Koliko zarađuju vodoinstalateri

Prosečnom majstoru, vodoinstalateru, koji se prihvata posla i vredan je, sasvim uobičajeno da mesečno zaradi 2.000 evra, posebno u prestonici. Oni još vredniji, koji rade više sati dnevno, odnosno nedeljno, iznos od 2.000 evra verovatno zarade i za manje od 30 dana. U proseku, jedan odlazak na teren košta od 50 do 70 evra.

Izvor: Shutterstock/romul 014

Najčešće greške u kuhinji

Kako objašnjavaju vodoinstalateri, postoje dva česte greške koje dovode do zapušenja sudopere. Najčešći uzrok začepljenja kuhinjskih odvoda su ulje i masti za kuvanje, jer postoji mogućnost da se stvrdnu i zalepe za strane cevi. Takođe, trebalo bi da izbegavate i prosipanje taloga kafe, kao i pirinča i čia semenki u odvod.

"Pirinač, kada je mokar, će nabubriti i zgrudvati se, uzrokujući začepljenje", pojašnjava majstor.

Takođe, savetuje da otpatke hrane bacite u kantu pre nego što krenete da perete sudove.

 "Nikako ne sipajte kiseline i razne granule, to je pravi cement za cev", savetuje majstor.

Prema njegovim rečima, kada dođe do večeg začepljenja, potrebno je otpušavanje vertikale, a to podrazumeva da se informišu ostali stanari zgrade, jer će verovatno doći i do bušenja, odnosno vađenja pločica. To sve iziskuje ogromne troškove.

Bonus video:

Pogledajte

02:19
RADE ŽIVI BEZ KUPATILA POD VEĆ ISTRAJALIM KROVOM! Majstori se odazvali na poziv, ALI FALI MATERIJALA: Humanitarna akcija!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Blic, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

može

ovo je tačno da se ne ubacuje sve navedeno u sudoperu, cevi... ali nije tačno za kiseline, redovno barem mesečno, a nekad i češće, u sudoperu sipam jedno pola litra proljučale vode, onda ta voda vrela je u sifonu, onda sipam prašak za veš razmućen u isto vreloj vodi, ostavim malo da stoji u tom sifonu, i onda još jedno 2 litra vrele vode da sve ispere. i tako decenijama. i barem 2, 3 puta godišnje samo kiselina, i ostavim preko noći ... eto .. al ne vredi ako trpate soceve, ulje, i čija semeke..

Peta ždera

Moze nama da se ne dopada, ali to je objektivno prljav posao i ko nece sam da pliva u vodi i fekalijama platice da neko drugi to uradi za njega. A drugo, kako je sve poskupelo, nije realno da vam majstor dodje do kuce i vrati se i jos uradi popravku za 2000 din obzirom da je verovatno gorivo samo toliko. Musko sisanje je bre poskupelo gde frizer nema nikakvo novo ulaganje, a o cenama u prodavnicama i da ne pricam. Ovde se ipak ljudi izazu zarazi i bakterijama i po meni je to rizican posao tako da ne osudjujem sto to naplacuju

Zubatac

Pa mazite se u izmet sami i zarazite, da vam bude jeftinije !

special image