• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI SU ČEKALI OVAJ TRENUTAK - "BALON JE PUKAO!" Veliki pad cena nekretnina, ovakve nisu viđene DVE DECENIJE!

Autor Nevena Davidović

Godinama je sektor nekretnina doživljavao procvat jer su kamatne stope bile niske, a potražnja velika.

 Veliki pad cena nekretnina u Nemačkoj Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cene nekretnina u Nemačkoj padaju četvrto tromesečje zaredom i po najvišoj stopi u poređenju s kvartalom godinu dana ranije od kada je nemačka kancelarija za statistiku počela da vodi evidenciju 2000. godine, naglašavajući najveću nekretninsku krizu u ovoj zemlji u više decenija, piše Poslovni dnevnik.

U drugom kvartalu 2023. cene stambenih nekretnina pale su za 9,6 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Destatisa. U razdoblju od jula do septembra bile su niže za 1,4 odsto u poređenju sa prethodna tri meseca. "U Nemačkoj je do 2022. godine postojao špekulativni cenovni balon, među najvećima zadnjih 50 godina", rekao je Konstantin Kolodilin iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). "Cene od tada padaju. Balon je pukao", dodao je.

Godinama je sektor nekretnina u Nemačkoj i širom Evrope doživljavao procvat jer su kamatne stope bile niske, a potražnja velika. Međutim, nagli rast kamatnih stopa i troškova zaustavio je taj trend, gurajući građevinske preduzetnike u stečaj s obzirom da bankovno finansiranje presušuje, a poslovi se zamrzavaju.

U trećem kvartalu je posebno izražen bio pad cena porodičnih kuća u većim nemačkim gradovima, od čak 12,7 odsto, dok su cene stanova u Nemačkoj pale za 9,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Odvojeno, kancelarija za statistiku u petak je saopštila da su narudžbine u građevinskoj industriju u oktobru pale za 6,3 odsto u odnosu na mesec ranije, prema sezonski prilagođenim podacima.

Nemačko udruženje građevinske industrije objavilo je da sektor stambene gradnje ide u smeru daljeg gašenja radnih mesta. Austrijski nekretninski div Signa, koji je u značajnoj meri prisutan u Nemačkoj, prošlog meseca je podneo zahtev za stečaj, što je do sada najveća žrtva nekretninske krize u regionu, podseća Reuters.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:30
VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Simo

Mi smo nas stan u njemackoj prodali jos prije korone i kupili tri u beogradu kad su cijene bile niske i sad ih izdavamo imamo jednu dobru njemacku placu od nji

Bravo

@Simo Bravo, samo srbi koji ne mogu da plaćaju kirije i ne mogu da kupe stan (vecina običnog sveta), bi da ode u "propalu"Nemačku....tako da svi koji misle da zive od rente u Srbiji....

special image