• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Rast inflacije

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatnu stopu poveća na 9,5 odsto i ocenio da će inflacija u oktobru preći gornju granicu dozvoljenog odstupanja.

Izvršni odbor je kao osnov za povećanje referentne kamatne stope uzeo u obzir pritiske po osnovu inflatornih očekivanja podstaknutih rastom cena hrane, a u manjoj meri po osnovu ranije deprecijacije i očekivanog bržeg oporavka agregatne tražnje.

Ocenjeno je da će međugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u oktobru preći gornju granicu dozvoljenog odstupanja od cilja za taj mesec (6,3 odso plus/minus 2 odsto), što je iznad očekivanja NBS.

Povećanjem referentne stope NBS obezbeđuje da se inflacija u srednjem roku nađe na utvrđenom cilju.

"Privremeni rast domaćih cena hrane, zbog loše poljoprivredne sezone u Srbiji i svetu, bio je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci", kaže se u saopštenju.

Devizno tržište je stabilizovano, ali će, kako je ocenjeno, depresijacija iz prethodnog perioda još neko vreme odražavati na povećanje cena uvoznih proizvoda.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je procenio da je povećanje referentne kamatne stope potrebno kako bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama utvrđenih ciljeva (4,5 odsto plus/minus 1,5 odsto) za kraj 2011. godine i 4 odsto plus/minus 1,5 odsto) za kraj 2012. godine.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image