• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU POLOVNJACI KOJIMA NAJČEŠĆE ŠTELUJU KILOMETRAŽU U SRBIJI! Kada kupujete vozilo, obratite pažnju na jedno

Autor Jana Desovski

Prilikom traženja polovnog vozila niko nije potpuno zaštićen od prevaranata, pa je važno proveriti kilometražu i evidenciju oštećenja automobila.

 shutterstock_2026607897 copy.jpg Izvor: Alexander Gafarro/Shutterstock

Premotavanje kilometraže je jedan od nesavesnih trikova kojima se služe prodavci polovih automobila i to je već postalom sastavni deo trgovine na ovom tržištu. Tako se na placevima u Srbiji najviše "igraju" sa kilometrima koji su prešli vozila brendova Pežo, Porše i Opel, pokazuje Istraživanje CarVertical.

Oni dodaju da, iako je tržište polovnih automobila postalo transparentnije tokom godina, ovo premotavanje kilometraže prisutno je širom sveta. Kompanija za automobilske podatke carVertical sprovela je četvrto godišnje istraživanje u Srbiji da bi otkrila kod kojih modela automobila se najviše premotavala kilometraža i da bi podigla svest među kupcima. Istraživanje je analiziralo stvarne izveštaje o istoriji automobila koje su korisnici carVertical-a prikupili od novembra 2022. do novembra 2023. godine.

Ekonomske klasa vozila najviše "pati" od premotavanja kilometraže

Renault Laguna je automobil koji često možete videti na ulicama u Srbiji i upravo je to model sa najviše premotavanom kilometražom u zemlji – 13,54% od svih proverenih modela na carVertical-u imalo je premotanu kilometražu. Ovi značajni podaci sugerišu da bi jedna od sedam Laguna u zemlji mogla imati štelovanu originalnu kilometražu.

Veoma blizu su i Porsche Cayenne sa 9,9%, Opel Zafira sa 9,62%, Alfa Romeo 159 sa 6,15% i Land Rover Range Rover sa 6,06%. Od 20 modela sa najviše premotavanom kilometražom u Srbiji, četiri je proizveo Renault (Reno). Velika je potražnja za vozilima ekonomske klase koja su u dobrom stanju, što objašnjava zašto su Renault automobili tako popularni među prevarantima.

"Kod 5,29% svih automobila proverenih na carVertical-u u Srbiji premotana je kilometraža, a i prosečna vrednost vraćene kilometraže iznosi više od 77.000 kilometara. Kupovina automobila sa premotanom kilometražom uvek vodi u nepredviđene troškove i dovodi do bržeg opadanja vrednosti vozila”, objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija i stručnjak za automobile u carVertical-u.

Manja je verovatnoća premotavanja kilometraže kod automobila premijum klase

Često je lakše vratiti kilometražu na modernim vozilima, jer zahtevaju manje fizičke interakcije. Pošto je sve povezano, samo je pitanje koju će opremu kriminalci koristiti za premotavanje kilometraže i veštačko povećanje vrednosti vozila.

Od 20 vozila sa najviše premotavanom kilometražom u Srbiji, sedam ih se smatra premijum klasom, što znači da se vozila ekonomske klase češće šteluju. Međutim, manipulacija kilometražom kod premijum brendova kao što su Audi, Volvo, Porsche, Land Rover ili Mercedes-Benz omogućava kriminalcima veću zaradu.

Peugeot 208 je automobil sa najmanjim rizikom pri kupovini

Peugeot 208 je automobil sa najmanje premotavanom kilometražom na listi, sa udelom od 3,59%, što znači da je četiri puta rizičnije kupiti model Renault Laguna nego Peugeot 208. Peugeot 508 sa 3,54%, Audi A3 sa 4,02%, Citroen C5 sa 4,1% i Renault Megane sa 4,1% takođe se nalaze među vozilima na kojima je najmanje vraćana kilometraža.

Prilikom traženja polovnog vozila niko nije potpuno zaštićen od prevaranata, pa je važno proveriti kilometražu i evidenciju oštećenja automobila. Uz to, probna vožnja i poseta uglednom prodajnom mestu radi provere smanjuje šanse da dobijete vozilo u lošem stanju. U suprotnom, kupci rizikuju da izgube novac i ugroze svoju bezbednost.

Istraživanje se oslanja na podatke prikupljene iz miliona izveštaja

Istraživanje carVertical-a ispitalo je stvarne izveštaje o istoriji automobila koje su korisnici kompanije prikupili u periodu od novembra 2022. do novembra 2023. godine. Vrednosti brojača kilometraže bile su sabrane na platformi i sortirane prema modelima sa najviše premotavanja radi lakšeg razumevanja. Obrada miliona provera istorije automobila omogućava kompaniji da prati trendove i da pruža uvide i prognoze tržišta polovnih automobila.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:09
SRPSKI AUTOMOBILISTA DVA PUTA PRVAK EVROPE! Pokazao svoju zver: Ovo je sam vrhunac tehnologije, MOŽE BITI BRŽE I OD FORMULE?!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (Car Vertical/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kiza

Ja sam i dalje ubedjen da je sve kontra od napisanog, možda je na svakom deseto vozilu kilometraža originalna, pišem iz ličnog iskustva.

special image