• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVENA JUGOSLOVENSKA FABRIKA IDE NA DOBOŠ, DUGO BILI U STEČAJU: Proizvode su svi obožavali, evo koja je početna cena

Autor Ivana Lazić

Kompanija Medoprodukt, iz Donjeg Tavankuta, nakon stečaja, oglašena na prodaju.

 Prodaje se fabrika Medoprodukt Izvor: Promo

Kompanija Medoprodukt iz Donjeg Tavankuta, koja je širom nekadašnje Jugoslavije bila poznata po svom medu, zimnici i Ljutovačkoj rakiji, od danas će biti u ponudi potencijalnim kupcima po početnoj ceni od 18,69 miliona dinara. Fabrika je u stečaju još od 2012. godine, iako je formalno bila u stečajnoj reorganizaciji do 2020. godine.

Fabrika je uspešna jugoslovenska firma, koja potiče iz pograničnog mesta Donji Tavankut, nedaleko od Subotice. Prerađivala je voće i povrće, a posebno mesto u ponudi zauzimao je med sa ukusima voća i kafe, kao i kesten pire.

Razvijena proizvodnja i predanost zaposlenih, kao i dotadašnje investicije koje su se procenjivale na 27 miliona dolara u zgrade i opremu za proizvodnju, nažalost, nisu bili dovoljni da preživi devedesete, a potom i godine tranzicije.

Na javnoj aukciji Agencije za privatizaciju 2003. godine kapital Medoprodukta prodat je za oko milion evra konzorcijumu, u čije ime je ugovor sa Agencijom za privatizaciju potpisao Bogdan Rodić, poznat po vlasništvu nad pivarom MB i osnivaču trgovinskog lanca Roda Marketi.

Akcije Medoprodukta je od tog konzorcijuma 2006. godine kupio Živojin Đorđević, bivši vlasnik subotičke kompanije Fresh&co poznatoj po brendu Next, koji je prodat čuvenoj multinacionalnoj kompaniji Coca Cola. Međutim, dolazak novog vlasnika nije doneo ništa bolje Medoproduktu, a Đorđević je, kao bivši vlasnik i poverilac, predložio da se uvede stečaj 2012. godine.

Zaposleni su se borili na sve načine da održe proizvodnju u Medoproduktu i to je trajalo do kraja stečajne reorganizacije i uvođenja ''pravog'' stečaja u julu 2020. godine. Prema podacima stečajne uprave, na kraju septembra 2023. godine, stečajni bilans vredeo je 428,43 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaje imovinu Medoprodukta u Donjem Tavankutu – i to građevinsko zemljište na dve parcele površine nešto veće od 50.000 kvadrata sa ukupno devet objekata, kao i poljoprivredno zemljište od oko 27.000 kvadrata.

Kao vlasnik Medoprodukta vodi se preduzeće GVP za preradu papira, štamparske usluge i trgovinu iz Subotice. Ali, to preduzeće je u blokadi ukupno 2.036 dana, uključujući i tri dana u novoj 2024. godini.

Bonus video:

Pogledajte

00:55
Gori fabrika Celex, vatrogasci nadljuski gase požar
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

(Biznis, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image