• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POKRENUTA "KARFIOL" REVOLUCIJA U EVROPI! Građanima prekipelo zbog PRESKUPE hrane, ovako ruše cene u marketima!

Autor Miloš Škrbić

Zbog paprene cene karfiola građani odbili da kupuju hranu u marketima!

 prodavnica, pijaca Izvor: Shutterstock/Ivanb.photo

Račun iz jednog marketa koji je žena po imenu Ruta iz malog litvanskog grada Vilkaviškisa objavila na svom Fejsbuk profilu, pokrenuo je lavinu na društvenim mrežama koja je već dobila svoje ime i posledicu - "karfiol revolucija" i opšti bojkot trgovniskih lanaca u Litvaniji. Na spornom računu piše da je za jednu glavicu karfiola Ruta morala da izdvoji 3,49 evra.

Karfiol koji košta gotovo četiri evra izazvao je izlive besa na društvenim mrežama građana koji su već dugo nezadovoljni zbog astronimskih cena hrane. Na Fejsbuku, ali i u drugima medijima, ubrzo se pojavilo mnoštvo fotografija sa cenama različitih proizvoda, praznim rafovima i ogromnim računima. Građani Litvanije sponatno su organizovali bojkot četiri najveća trgovinska lanca koji drže 80 odsto tržišta hrane u toj zemlji. Bojkot je trajao puna tri dana tokom kojih su kase marketa uglavnom bile prazne. Neki su čak pozivali i na kupovinu u susednoj Poljskoj gde je hrana daleko jeftinija.

Razliku u ceni hrane između Poljske i Litvanije čini porez na dodatnu vrednost. U Litvaniji ovaj porez iznosi čak 21 odsto, dok je u Poljskoj znatno niži. "Razlika u ceni hrane nije tako velika ovde i u ostatku EU, ali ono što se značajno razlikuje je visina plate. U Litvaniji plata je daleko manja nego u Irskoj ili Nemačkoj" - rekla je Romualda Poseveckaja iz gradske skupštine u Viljnusu.

Kao najznačajniji faktor zbog kog cena hrane u Litvaniji rastu već više od godinu dana mnogi vide prelazak na evro. Litvanci od januara 2015. koriste evro kao zvaničnu valutu, i baš sa uvođenjem evra sve cene su drastično skočile. Ipak, ima i onih koji tvrde da su visoke cene posledica "pohlepe farmera i proizvođača hrane", ali i suše i promena na svetkom tržištu.

Zvanične statistike pokazuju da je cena voća i povrća u aprilu 2016. godine u proseku bila za 17,4 odsto veća u odnosu na mart 2015. Međutim zanimljivo je da je cena goriva ostala ista, u jednom trenutku čak i jeftinija, dok je rasla samo cena hrana i to najviše povrća. U komentarima na Fejsbuku, građani pišu da hrana jeste skupa i sve skuplja, ali da je reč i o "naduvanim", odnosno uvećenim cenama.

Ipak, pritisak potrošača i trodnevni bojkot, dali su rezulatata. Najveći trgovinski lanac u Litvaniji "Maksima" uveo je akcije i snižene cene između 20 i 40 odsto na veliki broj proizvoda, ali iz uprave ovog lance odbacuju da to ima bilo kakave veze sa bojkotom. I drugi lanci snizili su cene, ali takođe tvrde da to nema nikakave veze sa pobunom potrošača, već da je to deo njihovih redovnih aktivnosti.

BONUS VIDEO: SRBIN OTVORIO VIRTUELNU PRODAVNICU DROGE I ZARADIO 18 MILIONA DOLARA! Zgrtao bogatstvo na slobodi, dok nije napravio jednu grešku

Pogledajte

04:04
SRBIN OTVORIO VIRTUELNU PRODAVNICU DROGE I ZARADIO 18 MILIONA DOLARA! Zgrtao bogatstvo na slobodi, dok nije napravio jednu grešku
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

 (Mondo/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hun

Hrane ima i previše u svetu, namerno se cene dižu, namerno se prave nestašice a sve zarad disciplinovanja masa i izazivanja straha. Ne zaboravimo reči Makijavelija- "Onaj vladar ( danas se moze odnositi i na korporacije i medjunarodne institucije koje imaju uticaja da se pitaju na život ljudi) koji zeli da dugo i uspešno da vlada. Mora da drži svoju pidaničku masu stalno u strahu i u dugovima. Bez obzira bio taj strah realan ili ne, strah i zebnja od nečega u masi uvek mora da postoji. Jer finansijski ne zavisan čovek bez dugova i bez straha je jedino tako slobodan i kao takav on može racionalno duboko i realno da razmilja, a to nije dobro za vladare." Strah je u osnovi jedan od prvih ljudskih osećaja koje čovek usvaja kako živi i odrasta. I tačno je jedino strah radja poštovanje prema nečemu. Primera svi mogu da šutnu mačku, ali ajd idi šutni Lava. E zato što te strah jet znaš da im da te fu*k up samo tako. I na skali od 1 do 10, distributor bola biće 20. E taj strah od toga, dovodi do poštovanja prema Lavu.

Ekonomija

Tržište Rusije i Ukrajine zatvoreno pa neko mora da plati. Neće valjda da bace ili da spuste cenu. Extra profit je zakon. Sad ako nisu pametni...,kupuješ osnovno.

CNN i BBC za četvrtsvet

EU ima najskuplju,najrazmaženiju i najstariju radnu snagu na svetu. Mudrom politikom su uspeli da imaju i najskuplje energente na svetu i najskuplje sirovine a uspeli su sebe da reše ogromnih tržišta . Cenu rata sa koronom i Rusijom neko mora da plati a ušli su i u ekonomski rat sa Kinom. Jel mislite da su svi ti leopardi što su izgoreli u Ukrajini džabe? Ko će to da plati ? Zelenski?

special image