Poznati nemački proizvođač alkoholnih pića, jedan od većih u Evropi, mora da podnese zahtev za stečaj. To je težak udarac za tradicionalnu destileriju Altenburg (Thüringen), gde je proizvođač, koji je najpoznatiji po svojim alkoholnim pićima, morao 20. decembra da podnese zahtev za stečaj na okružnom sudu u Geri.

Prema rečima stečajnog upravnika Rolfa Rombacha, ukupna privredna situacija i visoki troškovi energije glavni su uzroci stečaja. Rad destilerije za sada će se nastaviti bez ograničenja. Prema Rombachu, do kraja godine će se razviti nove strategije za stabilizaciju tradicionalne kompanije. Kako je u decembru najavio stečajni upravnik, sadašnjih 30 zaposlenih u kompaniji već je primilo platu za novembar i nastavlja s radom. Međutim, budućnost zaposlenih u novoj godini ostaje nejasna.

Prema podacima, kompanija je osnovana 1948. godine. Na svom vrhuncu, destilerija je zapošljavala do 65 ljudi. Preko 120 proizvoda izvozi se u više od 20 zemalja. S godišnjom proizvodnjom od oko 30 miliona boca, Altenburger je jedan od većih proizvođača alkoholnih pića u Nemačkoj i Evropi.

BONUS VIDEO:

"NEMAČKA SAMO POČETAK, CELOJ EVROPI PRETE PROTESTI TOKOM 2024. GODINE!" Analitičari za Kurir: Jasne su posledice rata u Ukrajini Kurir televizija

(Fenix-magazin/MONDO/N.D.)