Nemački proizvođač automobila Sono Motors podneo je zahtev za bankrot. Hiljade kupaca nije dobilo vozilo koje su platili, a ne zna se kada će novac koji su uplatili biti vraćen. 

Aktuelni talas bankrota snažno pogađa trgovce obućom i modnim proizvodima. Sada je i nemački proizvođač automobila morao da podnese zahtev za bankrot. Zbog ovoga hiljade kupaca uzalud čekaju svoj automobil i svoj novac, pišu nemački mediji. Minhenski automobilski start-up Sono Motors morao je da pokrene stečajni postupak.

Kompanija se prvobitno specijalizovala za proizvodnju električnih automobila koji se sami pune preko ugrađenih solarnih ćelija. Sa ovom inovativnom tehnologijom, model vozila Sono Sion bi trebalo da se istakne kao lider u pogledu klimatskih promena na tržištu automobila.

Cena je 30.000 evra

Sono Motors je već primio oko 44.000 prednarudžbi za planirani automobil. Novi automobil je trebalo da se pojavi na tržištu sledeće godine po nabavnoj ceni od 30.000 evra. Interesovanje za solarni automobil je bilo veliko, a neki kupci su već plaćali punu ili deo cene za automobil, pre nego što je model postao zvanično dostupan.

Proizvođač automobila uspeo je da prikupi ukupno 44 miliona evra za proizvodnju modela Sono Sion putem "crowdfundinga". Međutim, druga potraga za finansiranjem je propala ranije ove godine, zbog čega je projekat solarnog automobila bio na čekanju. Kompanija sada želi da se fokusira na autobuse na solarni pogon, prikolice-hladnjače ili automobile drugih proizvođača.

Hiljade kupaca se plaše za svoj novac

Novac koji su dale hiljade kupaca nije pomogao kompaniji da finansijski posluje. Stručnjak za restrukturiranje rekao je da kompanija ne može sama da povrati sredstva. Mnogi trenutno uzalud čekaju na obećani automobil i zbog nelikvidnosti sada moraju da brinu o povratku novca. Iako su svi dobili dvogodišnji plan otplate, Sono Motors je do marta ove godine otplatio samo 1,7 od oko 44 miliona evra.

Izvršni direktor Sono Motorsa ostaje optimista po pitanju poslovanja. Kompanija želi da nastavi da menja stvari na tržištu vozila u budućnosti. Nemački mediji pišu da još uvek nije jasno kada će potencijalni kupci Sono Motorsa dobiti željeni model automobila ili novac.

(MONDO/Fenix magazin)