Plata roštilj majstora u Srbiji se kreće i do 100.000 dinara plus bakšiš, a poslodavci ističu da radnika nema. Mladić (18) S. M. iz Leskovca radio je sezonu kao roštilj majstor u Crnoj Gori i zaradio hiljadu evra.

"To je bio prvi moj posao kao roštilj majstor gde sam hteo da zaradim za bakšiš da imam za jedno putovanje na jesen, međutim, prošao sam i bolje nego što sam očekivao. Plata plus bakšiš plus obrok i izađe sigurno preko hiljadu evra. Kad sam se vratio raspitivao sam se kolika je plata u našem gradu i saznao da sa bakšišom može da izađe i do 100.000 što je odlično tako da planiram da potražim posao ovde" - kaže nam S. M.

Krajem minule godine Ivica Zdravković iz Leskovca rekao je za Poslovi Infostud da potražnja za kuvarima i roštilj majstorima nije velika samo u Leskovcu već i u celoj Srbiji, a posebno tokom letnje sezone u turstičkim centrima Crne Gore, Hrvatske, Makedonije. "Na tržištu je evidentan deficit roštilj majstora. Roštilj majstor može da bude i neko ko je priučen. Ne kažem da je to loše, ali lično smatram da ipak struka treba da se neguje, ali i da bude adekvatno plaćena. To vreme, srećom, dolazi. Sve je više dobro plaćenih školovanih kuvara, roštilj majstora i ostalih poslova u vezi sa usluživanjem" - kazao je tada Zdravković i dodao da vrsni roštilj majstori imaju minimum 100.000 dinara platu, a da u novije vreme podaci pokazuju da više zarađuju roštilj majstori na brzoj hrani, nego kuvari u restoranima.

"Kuvari moraju da znaju mnogo recepata i da improvizuju. Da budu spremni da naprave sva ona jela iz menija, ali i van njega. Utoliko je i odgovornost kuvara veća. Roštilj majstor, s druge strane, ima manji broj specijaliteta koje priprema, ali je godinama unazad plaćeniji. Zato što taj posao nije nimalo lak. Raspaljivajne skare je „prljav posao“, direktno ste izloženi toploti i dimu ćumura, ruke su vam izložene većoj temeraturi".

"Među kuhinjskim poslovima, rad na roštilju, pogotovo na ćumuru jeste najteži" - kazao je Zdravković i istakao da je leti, kada je temperatura napolju 40 stepeni, za roštiljom bar 60, dok u trenutku raspaljivanja roštilja zna da bude od 300 do neverovatnih 500 stepeni.

BONUS VIDEO: PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem

PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem Kurir televizija

(Mondo/Kurir/M. Š.)