• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIPREMNA NASTAVA ZA UPIS NA FAKULTETE PAPRENA! Medicinski "vodi" i košta 60.000 dinara, evo koliko je na arhitektonskom

Autor Jana Desovski

Pripremna nastava za upis na fakultete u Srbiji je paprena.

 Studenti Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Pre plaćanja školarine, iznajmljivanja stana i kupovine udžbenika, skripti i ostalog potrebnog materijala, budući brucoši (oni koji to žele) već sada razmišljaju o pripremi za prijemni ispit koja na pojedinim fakultetima košta skoro kao cela studijska godina. Ukoliko se, pak, odluče za individualnu pripremu i za privatne časove, takav vid nastave koštaće njihove roditelje mnogo više s obzirom da jedan čas iz jednog predmeta košta oko 2.000 dinara.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita nije još uvek dostupna na svim Univerzitetima. Dok pojedine obrazovne ustanove budućim brucošima ovaj vid spremanja pružaju besplatno, na nekim se ono papreno nalaćuje. Tako se godinama unazad zna koji fakulteti prednjače i po visini školarine i po enormno velikoj ceni za grupnu pripremnu nastavu koju profesori organizuju, mahom vikendima, za zainteresovane srednjoškolce.

Na nekim fakultetima pripremna nastava odvija se u dva ciklusa odnosno termina -u februaru/martu i u aprilu/maju, pred sam prijemni ispit, što znači da će ukupna cena pripremnih časova biti duplo skuplja. Tako na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, koji je, tradicionalno, najskuplji, pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita za upis na osnovne akademske studije košta bar 10.000 više nego na drugim fakultetima.

Za ceo kurs predviđeno je 15 nastavnih jedinica, a ukupna cena iznosi 40.000 dinara. S druge strane, ako se budući brucoš odluči na samo jedan dolazak na pripremni čas (što je retkost), to košta 3.500 dinara, dok je mesec dana nastave 12.000. Godinama unazad, Fakultet organizacionih nauka je vodeći po ukupnom broju prijavljenih kandidata, a pripremna nastava iz matematike i fizike za upis na tehničke fakultete je počela još u oktobru.

Fond časova je 60 po predmetu (30×2), počevši u grupama od najviše 20 polaznika. Ono što po čemu se razlikuje ovaj fakultet je to što je svim studentima ostavio da se opredele da li žele da se pripremaju onlajn ili da budu fizički prsuti na nastavi, koja će se se održavati vikendom. U okviru svakog kursa predviđen je i završni test, na kome će slušaoci moći da provere stečeno znanje koji će se držati po grupama.

Časovi pripreme organizovani su za predmete matemetike i fizike a cena po predmetu je 36.000,00 ako se plaća odjednom ili na rate 40.000 dinara. Prethodnih godina Filološki fakultet u Beogradu organizovao je pripremu za prijemni ispit koja sadrži testove, lekcije, rečnike, vežbe preko Moodl platforme i konsultacije putem zoom (ili druge interaktivne platforme).

Tako, materijal bude dostupan kandidatima 24 časa dnevno tokom celog perioda priprema, a svi časovi budu realizovani putem sistema za elektronsko učenje (online) bez potrebe za dolaskom na fakultet. Pripremana nastava obuhvata Srpski, Grčki, Italijanski, Nemački, Španski, Francuski, Ruski , Engleski jezik osim za grupu Engleski jezik, književnost, kultura, Engleski jezik za grupu Engleski jezik, književnost, kultura. Cena je 16.000 dinara.

Interesovanje za studiranje na Učiteljskom fakultetu u Beogradu opalo je poslednjih godina. Međutim, cena pripremne nastave ostala je ista – enormno velika, s obzirom da budući učitelji i vaspitači imaju nekoliko predmeta na prijemnom ispitu, pa samim tim i na pripremnoj nastavi. Tako, priprema za prijemni ispit iz srpskog jezika košta 17.000 dinara, dok je nastava od šest časova za fizičko vaspitanje 6.000 dinara.

Testovi iz opšte kulture i informisanosti iznose 7.000 dinara, a vežbanje iz muzičkih sklonosti i sposobnosti iznosi 6.000 dinara. Ukupna pripremna nastava za polaganje na Učiteljskom fakultetu je, kao što se vidi, 36.000 dinara, što je otprilike oko pola školarine na ovom fakultetu. Na Fakultetu političkih nauka pripremna nastava je prošle godine iznosila 14.000 dinara. Ona može biti umanjena za 10% posto za rane uplate.

Pravni fakultet je možda među najpovoljnijim što se tiče cene za pripremnu nastavu. Prošle godine je fakultet omogućio kandidatima da se opredele za polaganje samo jednog od dva ponuđena predmeta: Srpski jezik i književnost ili Istorija. Da bi se što bolje pripremili, ova ustanova je omogućila zainteresovanim budućim studentima i pripremnu nastavu, koja se sastoji od 12 časova po predmetu koja je iznosila 6.000 dinara.

Pripremna nastava iz hemije i biologije za polaganje prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu u Beogradu održava se subotom, po tri školska časa po predmetu. Nastava je prilično skupa, ali roditelji koji žele da im deca upišu na budžet, ne žale tih šezdesetak hiljada dinara. Prijava za pripremnu nastavu ne podrazumeva istovremeno pohađanje oba predmeta, već izbor zavisi od želje samog kandidata.

Cena za hemiju iznosi za ukupan fond od 60 časova 33.000 dinara, dok je cena za biologiju, za ukupan fond od 60 časova 33.000 dinara. Stomatološki fakultet pripremnu nastavu za sve zainteresovane svršene srednjoškolce organizuje subotom, a odnose se na predmete hemiju i biologiju. Časovi su predviđeni za održavanje uživo, ali za one koji ipak nisu u mogućnosti da prisustvuju, ostavljena je opcija onlajn. Cena časa po predmetu iznosi 500,00 dinara, tako da ukupna cena (za po pedeset časova hemije i biologije) iznosi 25.000,00 dinara po predmetu.

Niš još skuplji, na novosadskom fakultetu besplatna nastava

Praksa novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta do sada je bila takva da se svim zanteresovanima za upis pruže jednake šane i tako pruže potpuno besplatne časove pripreme za prijemni ispit. Vežbe se održavaju iz matematike i informatike i odvijaju se u nekoliko ciklusa, a svi koji su zainteresovani mogu da se priključe programu u bilo koje vreme. Za razliku od Vojvodine, zainteresovani srednjoškolci sa juga Srbije koji žele da studiraju na Medicinskom fakultetu u Nišu, za pripremnu nastavu daju i do 60.000 dinara.

Privatni časovi od 1.500 do 3.000

Učenici koji više vole da se spremaju indivdualno sa profesorom odučuju se za privatne časove jedan na jedan, koji u principu i jesu efektniji jer je sva pažnja predavača na samo jednom učeniku, ali ovaj vid nastave može da košta znatno više. Na mnogobrojnim sajtovima koji nude ovu vrstu usluge, može se videti da se cena po času kreće od minimum 1.500 dinara do 3.000. To je, razume se, za jedan predmet. Ukoliko učenik želi da spremi bar dva predmeta, i to da uzme samo jedan ciklus od 40 časova, roditelji će morati da izdvoje ogromnu svotu novca.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
"STUDENTI ĆE BITI PRIMORANI DA NAĐU STAN UDALJEN OD FAKULTETA" Stručnjak za Kurir TV: Svako nešto žrtvuje dok studira
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (Nova/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image