• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji posluje 51.000 preduzetnica

U Srbiji trenutno posluje 51.000 kompanija čije su vlasnice žene, što je 17 odsto od ukupnog broja preduzeća u Srbiji, izjavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je na konferenciji Udruženja poslovnih žena Srbije, na kojoj je bilo reči o uspostavljanju saradnje preduzetnica iz naše zemlje i Nemačke, precizirao da su u jednoj petini preduzeća žene na rukovodećim pozicijama, kao i da se broj žena lidera udvostručio u odnosu na pre par godina.

"Postoji rastući trend u Srbiji, kada je reč o učešću žena u vođenju kompanija. Oko četiri petine žena (preduzetnica) je iz unutrašnjosti naše zemlje", ukazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, žene se po pravilu bave sofisticiranijim delatnostima, kao što su finansije, računarstvo i informacione tehnologije, odnosno zanima ih celokupni sektor usluga.

Dinkić je ukazao da žene, čak u nekim oblastima bolje nego muškarci, mogu da doprinesu razvoju društva.

Ministar je izrazio zadovoljštvo što će žene preduzetnice iz Nemačke biti partnerke poslovnim ženama iz Srbije, naročito zbog činjenice da je ta zemlja jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

On je naveo primer da od šest ministarstava koja su pripala stranci G17 plus, tri vode žene, kao i da su od pet državnih sekretara u Ministarstvu ekonomije, takođe, tri pripadnice lepšeg pola.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da će projekat saradnje sa nemačkim preduzetnicama povezati Srbiju sa Evropskom unijom (EU) i približiti je njenim standardima.

"Žene su uspešnije u sektoru usluga, koji sve više preuzima dominaciju u globalnoj ekonomiji, ali i u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zato što imaju drugačiji odnos prema klijentima", naglasila je Matić.

Ovaj projekat će pomoći ženama da unaprede svoj posao, konkurentnost i nađu svoje mesto na tržište u EU, ukazala je Matić.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer pohvalio je napore Srbije da žene uključi u sve segmente života, pa i biznisa.

On je istakao da Srbija nije izuzetak po pitanju učešća žena u politici, podsećajući da ih je 18 odsto u Vladi, a 21 procenat u parlamentu.

Dežer se osvrnuo i na preduzetništvo, ističući da su potrebne dodatne stimulacije i mere kako bi se povećao broj žena koje posluju u Srbiji.

Današnjom konferencijom, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, označen je početak zajedničkog projekta "Preduzetnice preduzetnicama", kojim se otvaraju nove mogućnosti za razvoj ženskog preduzetništva.

Cilj je, kako je predočeno, stvaranje poslovne mreže između uspešnih ženskih preduzeća iz Srbije, koja mogu biti konkurentna i na tržištu EU, i nemačkih "ženskih" preduzeća.

U okviru projekta, u februaru 2011. godine, planira se postavljanje veb portala koji će preduzetnicama iz ove dve zemlje omogućiti da kontaktiraju i ostvaruju poslovne veze.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image