• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković najavio ukidanje poreza na mobilne

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će vlada ukinuti porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto i nagovestio ukidanje monopola na železnici.

On je dodao da će se tržište naftnih derivata liberalizovati od 1. januara sledeće godine, kao i carinske stope u skladu sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

Cvetković je tokom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) izjavio da će se Vlada Srbije boriti protiv monopola i stvaraće predvidljive uslove za poslovanje privrede i investitora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji (EU) podrazumeva uvođenje evropskih standarda i privrednici mogu da očekuju stabilnu poslovnu klimu.

Cvetković je kazao da u 2011. godini očekuje dalji napredak u približavanju Srbije EU.

Premijer je podsetio da je u fiksnoj telefoniji ukinut monopol, ali da se efekti još ne vide jer se, kako je rekao, prolazi kroz dečije bolesti.

Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen je kazao da je neophodno da Srbija nastavi strukturne reforme, da poboljša primenu zakona i održi fiskalnu disciplinu.

Jonsen je ukazao da je neophodno obezbediti predvidljivost uslova poslovanja, odnosno da preduzeća moraju da znaju da će porezi ostati isti u određenom periodu.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban zakon o izvršenju sudskih postupaka, jer predugi sporovi opterećuju ekonomiju.

Jonsen je kazao da je Srbija, prema oceni stranih preduzeća, kroz krizu prošla bolje nego ostale zemlje regiona.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da će Evropska komisija pratiti sprovođenje zakona jer bez vladavine prava nema ni dobrog funkcionisanja tržišta.

Dežer je rekao da će primena zakona biti u fokusu upitnika koji će Evropska komisija dostaviti Srbiji i na osnovu kojeg će utvrditi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Dežer je kazao da je važno i da se u narednom periodu osigura funkcionisanje regulatornih tela i nastavi reforma pravosuđa da bi se obezbedili efikasnost i brzina sudske procedure.

Šef delegacije EU je podsetio da će EK u novembru objaviti godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evropske integracije i dodao da taj izveštaj može da posluži Srbiji kao "mapa puta" u nastavku reformi.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image