• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Standard skočio sa "narodnog" na "savu"

Pekari u Srbiji su od danas obavezni da dnevno najmanje 40 odsto hleba proizvode od belog brašna T-500, umesto polubelog T-850.

Tim dokumentom koji je donela 14. oktobra, Vlada Srbije je ograničila maržu na hleb na ukupno devet odsto prodajne cene, od čega u veleprodaji po vekni hleba ne može biti veća od dva odsto, a u maloprodaji sedam odsto.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prodaji belog hleba popularno nazvanog "sava" trajaće do 31. marta 2011. godine, a zameniće uredbu o obaveznoj proizvodnji i ceni hleba od brašna tipa T-850, odnosno takozvanog "narodnog hleba".

Trgovci koji prodaju hleb mogu da vrate proizvođaču do pet odsto od nabavljene dnevne količine, a obavezni su da hleb plate 20 dana od prijema računa, navodi se u novoj uredbi.

Izvršni direktor Pekarske industrije Klas Nuri Šahid (Nouri Shahid) izjavio je danas da je zahvaljujući vladinoj uredbi izbegnuto poskupljenje hleba, iako je realno da hleb "sava" košta 50 dinara za veknu.

Šahid je agenciji Beta kazao da će smanjiti troškove i "bacanje para", jer će na osnovu vladine uredbe trgovci koji prodaju hleb moći da vrate proizvođaču do pet odsto od nabavljene dnevne količine.

Šahid je kazao da je u poslednja tri meseca došlo do radikalnog povećanja cena brašna, odnosno da se cena više nego udvostručila i da je to dovelo do drastičnog povećanja troškova proizvodnje pekarskih proizvoda.

On je kazao da je, uprkos tome, Klas sa svojim distributerima i klijentima, zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine u mogućnosti da prebrode situaciju.

Ministarstvo trgovine i usluga Srbije ranije je saopštilo da je uredba uvedena nakon praćenja stanja i situacije na tržištu pšenice, brašna i hleba, kako bi se obezbedilo očuvanje standarda građana i kvalitetno i ravnomerno snabdevanje tržišta osnovnim vrstama hleba.

Prema podacima Unije pekara, godišnje se u Srbiji za hleb potroši oko 500.000 tona brašna, a samo za hleb "sava" oko 450.000 tona. U Srbiji ima oko 7.000 pekara u kojima radi oko 70.000 ljudi.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image