Objavljene su nove cene goriva koje važe od danas od 15 časova do narednog petka, 9. februara takođe do 15 časova. Litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 200 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 180 dinara. Prošle nedelje cena evrodizela bila je 198 dinara, dok je litar benzina bio 178 dinara.

Cene nafte na svetskom tržištu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 73,948 dolara, a cena nafte Brent na 78,827 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 28,450 evra za megavat-sat.

Dizel poskupeo 15 odsto za mesec dana

Porast globalnih cena dizela na skoro tromesečni maksimum, usred poremećaja u transportu, preti da “testira otpornost” privreda EU, izvestio je u sredu "Fajnenšel tajms". Rastuće cene odražavaju zabrinutost trgovaca da će turbulencije zbog krize u Crvenom moru povećati troškove goriva za potrošače i poremetiti vitalne isporuke iz Azije u EU, jednog od najvećih svetskih uvoznika rafinisanih naftnih derivata.

Fjučersi na gorivo, globalno merilo za cene dizela, porasli su 15 odsto za nešto više od mesec dana, na 845 dolara po metričkoj toni, navodi "FT", pozivajući se na podatke o trgovanju. Otkako su zapadne sankcije na rusku sirovu i rafinisane proizvode stupile na snagu 2022. godine, EU se u velikoj meri oslanjala na uvoz iz Azije i SAD.

BONUS VIDEO:

Sipao gorivo za 9.000 i pobegao sa pumpe u Altini Instagram

(Blic Biznis/MONDO/A.B.)