• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Inflacija pobegla ali je NBS stiže

Kancelarija MMF u Beogradu reagovala je na medijske špekulacije oko povećanja plana inflacije u 2011. izjavom da "veruje u NBS" i "snažno podržava ciljanje inflacije". Statistika kaže da nam je život skuplji nego lani za 8,6 odsto.

Kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu saopštila je danas da, uprkos nepredviđenom kretanju inflacije, uočenom u proteklih nekoliko meseci, "tim MMF-a snažno podržava aktuelno ciljanje inflacije, koje sprovodi Narodna banka Srbije" (NBS).

"Takođe, tim ima potpuno poverenje u kvalitet projekcija NBS, kao i u njenu sposobnost da u srednjoročnom periodu uskladi inflaciju sa ciljevima definisanim u Memorandumu o ciljanoj inflaciji za period od 2010. do 2012. godine", navedeno je u odgovoru MMF-a "na izvesne pogrešne izveštaje u štampi o pregovorima o programu, koji su u toku".

Guverner NBS Dejan Šoškić, takođe, je sinoć demantovao napise u pojedinim medijima da je tokom razgovora sa misijom MMF-a bilo reči o planiranju okvira inflacije za 2011. godinu.

Pojedini mediji pisali su proteklih dana da je tokom pregovora sa MMF-om bilo reči o izmeni ciljanog nivoa inflacije za 2011. godinu, koji je sada projektovan na nivou 4,5 plus minus 1,5 odsto i da je on vraćen, kako su pominjali mediji, "na realniji nivo od 6 plus minus 2 odsto" (koliko je planirano ove godine).

Življenje poskupelo 8,6 odsto

U Srbiji je inflacija u oktobru bila jedan odsto, dok je u prvih 10 meseci 2010. godine dostigla 8,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako je saopštio Zavod, cene na malo su u poslednjih dvanaest meseci porasle za 9,9 odsto.

Troškovi života u Srbiji su u oktobru bili za 1,1 odsto viši nego u septembru, a od početka godine porast troškova života iznosio je 7,8 procenata.

U oktobru ove godine troškovi života bili su za 8,6 odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine, navodi se u saopštenju RZS.

Razlika između inflacije i troškova života, ističe RSZ, posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih proizvoda na formiranje tih indeksa.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image