• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RADNO MESTO SA NAJLEPŠIM POGLEDOM, ISPLATIVO, ALI RADNIKA NEMA! Deaktiviraju "tempirane bombe" u kućama!

Autor Miloš Škrbić

Posao koji se polako gasi, a malo radnika koji ga obavljaju kažu da je isplativ.

 Posao odžačara Izvor: MONDO/Marija Atanasković

Tokom grejne sezone mnogo je onih koji imaju problema zbog zapušenih ili neočišćenih dimnjaka. Tada im je neophodna pomoć odžačara, koji su danas retkost, ali zato oni koji se bave tim starim zanatom imaju pune ruke posla. Po crnoj uniformi sa četkom na ramenu, nekada su bili prepoznatljivi odžačari. Međutim, taj stari zanat nestaje, a zato za Ivanjičane Milana i Zorana posla ima širom Zapadne Srbije, ali ih zovu i u prestonicu.

"Dovoljno je da jedan centimetar bude gareži u odžaku, već imate petnaest odsto manju efikasnost. Prvo moram da naglasim koliko ljudi nemaju svest, koliko imaju tempirane bombe u kući. Svašta nalazimo po odžacima", ističe Milan Nešovanović.

Učestalost požara u poslednje vreme zabrinula je one koji imaju ložišta u domovima, kao Anđelija Nenadić iz Ivanjice. "Ja gledam RTS, jedino to i gledam, tolike paljevine za sedam, deset dana, pa to je strašno", kaže Anđelija. Odžačari zato donose mir. Zoran je tri i po decenije bio vlasnik ugostiteljskih objekata u Češkoj, Austriji, Mađarskoj.

Zasitio se tog posla i ne krije zadovoljstvo što se vratio u Ivanjicu, da i kao profesor fizičke kulture bude odžačar. “Ovo je nešto što je potrebno ljudima i bukvalno kada izađete sa završenim poslom iz nečije kuće znate da ste mu ostavili mir u kući, da može mirno da spava i da se ne boji dima, niti prašine, miran je", kaže Zoran Milović.

Zašto se u narodu veruje da donose sreću

Odžačari su rado viđeni u svakom domu, jer se u narodu veruje da donose sreću. “Da su po našem dolasku odmah dobijali lepe vesti, da li neko da mu je u drugom stanju snaja, da li bilo šta lepo i pametno u pitanju", kaže Nešovanović.

Branko Jovašević iz Ivanjice smatra da bez odžačara neće biti sreće u ovoj zemlji. "Ako nestanu odžačari, onda će nestati i rode, a samim tim će nestati i dece. Neće biti sreće u ovoj zemlji", kaže u šali Jovašević. Milan i Zoran se nadaju da će uspeti da zainteresuju i mlađe za taj zanat, koji je danas isplativ.

Uz to, ne moraju više da se penju po krovovima, odžaci se čiste na moderniji i lakši način.

BONUS VIDEO: ANKETA - Pitali smo Beograđane...

Pogledajte

01:28
Anketa - Knez Mihailo gradovi
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

(Mondo/RTS/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image