• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSKUPLJUJU CIGARETE U SRBIJI Povećava se akciza, najjeftinija paklica 340 dinara

Cigarete proizvođača "Filip Moris internešnal" iz Niša i "Japan tobako internešnal" iz Sente od početka nedelje skuplje su za 10 dinara. Isto toliko će od ponedeljka biti više cene paklica i kompanije "Britiš amerikan tobako" iz Vranja.

 Poskupljuju cigarete u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Do ovih poskupljenja dolazi zbog redovnog usklađivanja akciza. To znači da će potrošači najjeftinije pakovanje plaćati 340, a najskuplje 620 dinara.

Prateći akcizni kalendar, jedno poskupljenje stiže početkom, a drugo polovinom godine. Obično sve duvandžije to čine gotovo u isto vreme. Kada jedan proizvođač podigne cene i ostali to učine u roku od desetak dana. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

To znači da će nakon poskupljenja u narednoj godini, pušači u Srbiji u svom poroku da uživaju po istim cenama koje važe u Evropskoj uniji.

Izuzetak je bila 2023. kada su bila tri poskupljenja, jer je Vlada u oktobru povećala akcize na cigarete za osam odsto. To je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara. Sa tim oktobarskim uvećanjem akcize, država po jednoj paklici prihoduje 90,99 dinara, dok je do 1. oktobra to iznosilo 84,25 dinara.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski dva puta godišnje, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:36
Prvi snimci vojne fabrike nakon akcidenta
Izvor: Rina.rs
Izvor: Rina.rs

 (Novosti/MONDO/D.S.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Slabo su podigli! Srblji i dalje ćare! Ne vade cigarete iz usta! I dalje je sve zadimljeno! Treba podići na 1000 najjeftinije. Barem da se smanji zagađenje, i gušenje duvanskim dimom! Bože, bože! Kako sam sebi izgledam glupo na fotkama dok sam bio blentav i ćario! Uvučem dim, izduvam dim, a pluća uživaju! Sreća da sam se posle 15 god glupiranja, rešio tog idiotluka i bacio to smeće!

Likiliki

Pre 10 godina ja kupovao na fri sopu box Ronhila za 3.40 evra.Pametnima dovolj o.

Racki

2 ekspresa kutija

special image