• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA BERZI SE DESILO ONO ŠTO NISU VIDELI ZADNJIH 34 GODINE! Japanska ekonomija SLABI, evropska zemlja ih prestigla!

Autor Miloš Škrbić

Negativne stope čine jen manje privlačnim za globalne investitore, što je smanjilo vrednost valute.

 Japanska ekonomija poljuljana  Izvor: Profimedia

Japan je neočekivano zapao u recesiju nakon što se njegova ekonomija smanjivala dva kvartala zaredom. Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje smanjen je za 0,4 odsto, a to je gore nego što se očekivalo u poslednja tri meseca 2023. godine, poredivši to sa godinom ranije.

Do toga je došlo nakon što se ekonomija smanjila za 3,3% u prethodnom kvartalu. Podaci iz kabineta japanske vlade takođe ukazuju da je ta zemlja izgubila poziciju treće najveće svetske ekonomije u odnosu na Nemačku. Ekonomisti su očekivali da će novi podaci pokazati da je BDP Japana porastao za više od 1% u četvrtom kvartalu prošle godine. 

U oktobru je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će Nemačka verovatno prestići Japan kao treća po veličini svetska ekonomija kada se meri u američkim dolarima.

MMF će proglasiti promenu u svojoj rang listi tek kada obe zemlje objave konačne verzije svojih cifara ekonomskog rasta. Ekonomista Nil Njuman rekao je za Bi-Bi-Si da najnovije brojke pokazuju da je japanska ekonomija vredela oko 4,2 biliona dolara (3,3 biliona funti) 2023. godine, dok je nemačka bila 4,4 biliona dolara.

To je bilo zbog slabosti japanske valute u odnosu na dolar i da bi, ako se jen oporavi, zemlja mogla da povrati treće mesto, dodao je gospodin Njuman.  Međutim, slabost jena je pomogla da se povećaju cene akcija nekih od najvećih japanskih kompanija, jer čini izvoz zemlje, kao što su automobili, jeftinijim na prekomorskim tržištima.

Ove nedelje, glavni tokijski berzanski indeks, Nikkei 225, prešao je granicu od 38.000 po prvi put od 1990. godine, kada je kolaps cena nekretnina izazvao ekonomsku krizu. Najviša vrednost Nikkei 225 od 38.915,87 postavljena je 29. decembra 1989. godine.

Najnoviji podaci o BDP-u takođe mogu značiti da bi centralna banka zemlje mogla dodatno da odloži dugo očekivanu odluku o povećanju cene zaduživanja. Banka Japana uvela je negativnu kamatnu stopu 2016. godine jer je pokušala da podstakne potrošnju i investicije.

Negativne stope čine jen manje privlačnim za globalne investitore, što je smanjilo vrednost valute.

BONUS VIDEO: Život japanskog hirurga u 95. godini

Pogledajte

00:28
Život japanskog hirurga u 95. godini
Izvor: instagram/mikacribbs
Izvor: instagram/mikacribbs

(Mondo/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

musashi

U mravinjaku ekonomija ne staje.Pusti berze i gluposti.

special image