• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA DOBIJETE DODATNIH 100€ MESEČNO PO DETETU I 3 GODINE STAŽA: Nemačka nudi velike olakšice, evo kako da ih dobijete

Autor Ivana Lazić

Ovo pravo se, uglavnom, daje mamama, ali može da se prenese i na tate, kao i na staratelje dece, ukoliko o njima ne vode računa roditelji.

 Nemačka Izvor: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

Ukoliko ste se odlučili na život u inostranstvu, tačnije Nemačkoj, i tamo želite da osnujete porodicu, evo koja su sve prava na penziju i novčanu pomoć koju možete da ostvarite u ovoj zemlji.

Dodatak na penziju dobijaju, uglavnom, mame koje nisu radile da bi gajile decu od rođenja do njihove treće godine ili su radile ograničeno bez uplaćivanja obavezne državne penzije, objašnjava TikTokerka, čiji je profil baziran na informacijama o životu u Nemačkoj.

Svaka mama, čije je dete rođeno posle 1992. godine, ima pravo da za svako dete dobije tri godine radnog staža. Za decu rođenu pre pomenute godine, imate pravo na dve i po godine. Za to vreme vam se, prema poenima koje dobijete, računa da za svako dete dobijete oko 34 evra dodatka mesečno na standardnu penziju. Što prostom matematikom, za te tri godine, izađe 102 evra mesečno.

Da biste ostvarile pravo na isplatu te penzije, morate popuniti i poslati obrazac V0800 i zajedno sa njim poslati izvod iz matične knjige rođenih od vašeg deteta u vaš Rentenversicherung.

Ovo pravo se, uglavnom, daje mamama, ali može da se prenese i na tate, kao i na staratelje dece, ukoliko o njima ne vode računa roditelji.

Pogledajte

01:29
KAKO DA DOBIJETE DODATNIH 100 €
Izvor: TikTok/ourlifeingermany1
Izvor: TikTok/ourlifeingermany1

Ukoliko je ovo jedina penzija koju ste primali u toku života, Nemačka vam dozvoljava da pored te tri godine, doplatite dobrovoljno još dve, kako biste imali minimalni uslov od pet godina za isplatu penzije.

U slučaju da imate dvoje dece i šest godina staža na Kindererziehung, već ispunjavate tu minimalnu granicu od pet godina.

Za decu koja nisu rođena u Nemačkoj, ali su u Nemačku stigla pre navršene treće godine, računaće vam se razlika od dolaska deteta do njegove treće godine. Kako se još navodi u opisu videa na TikToku, ne postoji zvanična informacija o ovom podatku, ali pojedina iskustva žena ovo govore.

(Kurir, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image