• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skočio evro, poskupljuju lekovi

Pripremljena odluka o novim cenama medikamenata višim za 6,37 odsto, po kursu od 106 dinara za evro.

U Ministarstvu zdravlja „Novostima“ je u četvrtak potvrđeno da su pripremljeni predlog Uredbe o kriterijumima za formiranje cena lekova i odluka o najvišim cenama lekova za humanu upotrebu, koji se izdaju na recept. Oni će odmah nakon dobijanja potrebnih mišljenja biti prosleđeni Vladi Srbije na usvajanje.

Prof. Dr Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije uvoznika i distributera medicinskih sredstava, kaže da su prema njihovim saznanjima preračunavanja završena pre gotovo mesec dana, a za obračun je uzet kurs od 11. oktobra.

"I sa novom računicom mi smo već u startu na gubitku, jer je za obračun uzet kurs od 106, a danas je srednja vrednost evra 107,52 dinara. Realno je u ovom trenutku da se cene lekova, samo na osnovu kursne razlike, koriguju za osam odsto naviše", kaže Marisavljević.

Nove, više cene lekova proizvođači su zvanično zatražili još početkom jula. Cene lekova poslednji put su korigovane u martu, kada su obračunate po kursu od 99,65 dinara za evro. Proizvođači tvrde da su ubrzo posle toga, zbog stalnog rasta vrednosti evra, počeli da trpe gubitke.

"Znamo da zdravstvena kasa ima problema sa likvidnošću, ali smatramo da je ovo što smo do sada izgubili na kursnoj razlici već dovoljan doprinos farmaceutske industrije. Ne vidimo svrhu da i dalje budemo darodavci na osnovu iznude, i da nam neko uzima harač", uveren je Marisavljević.

Doktor Marisavljević upozorava da je domaća farmaceutska industrija do sada izgubila 10 miliona evra samo na kursnoj razlici. Od jula, kada je odstupanje srednjeg dnevnog kursa evra u odnosu na onaj koji je ukalkulisan u cenu leka prešlo pet odsto, svakodnevno „gube po 40.000 evra, a sad su stigli čak do 50.000 evra gubitaka dnevno!“, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image