• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HEKTAR ZEMLJE U SRBIJI PRODAT ZA NEVEROVATNU CENU! Košta kao vila na Dedinju, oboren apsolutni rekord

Autor Ivana Vlajković

Hektar zemljišta u Srbiji je prodat za 500.000 evra.

 Hektar zemljišta u Srbiji prodat za 500000 evra Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Hektar poljoprivrednog zemljišta prodat je za neverovatnih 500.000 evra, što je apsolutni rekord. Najskuplje plaćena njiva nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u seocetu Rumenka.

Kako je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), to poljoprivredno zemljište u Rumenki prodato je u četvrtom kvartalu prošle godine za 50 evra po metru kvadratnom. "Parcela je površine nešto manje od dva hektara, tačnije 19.970 metara kvadratnih, i za nju je plaćeno 998.500 evra. To znači da hektar košta 500.000 evra. To je najskuplja oranica koja je ikada prodata u Srbiji. Do ove prodaje najskuplji hektar plaćen je 400.000 evra, a nalazio se u Kaću kod Novog Sada", naveo je RGZ.

Vladimir Rafajlović iz poznate novosadske agencije za nekretnine navodi da je ovde verovatno reč o zemljištu za koje može da se izvrši prenamena. "Ono se nalazi u industrijskoj zoni, a vodi se kao poljoprivredno zemljište. Ovakvo zemljište je skupo jer njemu može da se promeni namena. Poljoprivredno zemljište kome ne može da se promeni namena najskuplje je u Bačkoj. Cene skaču i u Sremu, gde je zemljište pogodno za vinogradarstvo i voćarstvo. U ovim predelima Vojvodine je najkvalitetnija zemlja, pa se cene kreću od 15.000 do 30.000 evra po hektaru. Najjeftinije zemljište je u Banatu, jer je i najgoreg kvaliteta", navodi Rafajlović.

Sagovornik navodi da je interesovanje za kupovinu zemljišta veliko. "Ponude zemljišta na tržištu je nedovoljno, a budući da je ono ograničen resurs, zainteresovanih za kupovinu je zaista mnogo", kaže ovaj menadžer agencije iz Novog Sada. Agroekonomista Milan Prostran objašnjava da poslednji rezultati popisa pokazuju da u Srbiji ima 4,1 milion hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta. U prethodnom popisu, iz 2012. godine, utvrđeno je da je bilo raspoloživo 5,4 miliona hektara, tako da je, po svoj prilici, gradnja poljoprivredi uzela skoro četvrtinu - 23,1 odsto zemlje.

"Prema podacima iz popisa, koristi se 3,26 miliona hektara, a prema prošlom popisu, koristilo se 3,44 miliona. To je 5,25 odsto manje. Smanjilo se i nekorišćeno zemljište, sada ga je 112.000 hektara. Povećala se površina prosečnog poseda. On sada iznosi 6,4, a bio je 5,4 hektara po domaćinstvu.

Ovaj što je kupio hektar za 500.000 evra, ukoliko bi zemljištu promenio namenu, morao bi da na taj iznos doplati još deset puta više. U Ustavu piše da je poljoprivredno zemljište od opšteg društvenog značaja. Ono je izvor hrane i života i ko želi da mu promeni namenu, mora mnogo da plati", kaže Prostran.

Kako kaže, i kod, nas kao i svetu, vlada trend kupovine zemljišta. "Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara zemlje. Svetska populacija se povećava i ulaganje u zemljište kao neobnovljivi prirodni resurs mnogi prepoznaju kao dobru investiciju", naglašava Prostran.

Sagovornik navodi da se sa smanjenjem slobodnog poljoprivrednog zemljišta povećava njegova cena. "Najkvalitetnije zemljište u Srbiji nalazi se u okolini Bečeja i Srbobrana. Ima raznog zemljišta koje se prodaje - od bara, pašnjaka do utrina", kaže ovaj stručnjak.

Najskuplja njiva otišla za 3,5 miliona evra

U poslednjem kvartalu 2023. godine najskuplje prodata njiva je u opštini Vrbas i za nju je novi vlasnik platio 3,5 miliona evra, saopštio je RGZ. "Budući vlasnik je tu sumu platio za 249 hektara", naveo je RGZ.

Prosečno poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji obrađuje 6,4 hektara, gaji jedno goveče, pet svinja, tri ovce, 43 komada živine i ima tri košnice pčela. Oni koji se bave poljoprivredom u proseku imaju 60 godina, dok je tek svaki jedanaesti nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina.

U ovoj grani radi ukupno 1.150.653 ljudi, što je 14 odsto manje nego 2018. godine, kada je Republički zavod za statistiku radio anketu u poljoprivredi. "Naše zemljište je degradirano. Humusa, tj. organske materije u njemu je sve manje. Imamo veoma malo stočarstva. Nemamo organskog đubriva. U Vojvodini je nekada humusa u zemljištu bilo i do pet procenata. Sada ga je manje od tri odsto.

Da bi se procenat humusa povećao za jedan posto, potrebno je i do 100 godina. Ne treba zaboraviti i da u Srbiji ima dosta neobrađenog zemljišta. To sebi ne smemo da dozvoljavamo, jer to ne dozvoljavaju sebi ni mnogo razvijenije zemlje", navodi Dragana Latković, predsednica UO Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:28
NAPUSTILA BEOGRAD SA MALIM DETETOM I OTIŠLA NA SELO: Život sa njim u gradu nije opcija, ali i ovde je teško EVO OD ČEGA ŽIVE
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(Informer/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral Armagedon 🤙

Koje pranje para... Svako ko se bavi poljoprivredom zna da mu za života taj hektar zemlje neće otplatiti ni pola te sume koliko je plaćen. A koja je pozadina iza ovoga ko se toliko razbacuje novcem to će nadamo se jednog dana tužilaštvo da otkrije.

Trovač

@Admiral Armagedon 🤙 Kakvo bre pranje para, šta pričaš, ne peru se tu pare. Čovek sigurno neće da seje kukuruz na ta dva hektara, nego će da odradi prenamenu zemljišta i da ozida neku firmu gde će da proizvodi nešto i još će da dobije pomoć od države, tako da u narednih 5 godina vraća kintu a možda i pre. Ja sam prodao u Dobanovcima njivu druge glase za 150000e, njiva je 30a, znači 5000 po aru. Lik je odradio prenamenu i zida skladište i hladnjaču, jer već ima nekoliko i uzima ogromne pare na to, tako da...

Smederevac

Eno vam moj komsija, prodao na Kosovu njivu na relaciji Gnjilane-Pristina pre godinu dve za nekih 300000 eura. Nasledio od dede njiva obicna bila tada. Sada se tu nalazi pumpa i industrijski deo. Unovci covek dedovinu pa samo puca. Za te pare kupio stanove po gradu koje izdaje, radna mesta po javnim preduzecima za sebe i veliku familiju i uticaj. Jos vozi Gnjolanske tablice i prima dodatak sa Kosova i ovaj nas za interno raseljene. Privilegije kao takav ima svuda. Sada nam on zavodi red kako se zivi ali sta cete. Ne damo se ni mi. Zivela Srbija.

special image