• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GASI SE NAJVEĆA FABRIKA U BIVŠOJ JUGI, A NJENA VOZILA PRODATA ZA 69 MILIONA! Novi vlasnik je biznismen iz Kragujevca

Autor Uroš Matejić

Grupa Zastava vozila prodata za skoro 69 miliona dinara.

 zastava jugo Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Grupa Zastava vozila u stečaju prodata je na javnom nadmetaju po početnoj ceni od 68,9 miliona dinara (oko 580.000 evra)konzorcijumu dve kragujevačke firme, čime je posle sedam godina stečaja počelo i formalno gašenje jedne od najvećih fabrika u nekadašnjoj Jugoslaviji, prenele su Kragujevačke novine.

Grupa Zastava vozila je bila krovna firma u čijem su sastavu pored ostalog bile i fabrike - Zastava vozila, Fabrika kamiona Zastava, te Zastava rezervni delovi.

Kako pišu Kragujevačke novine, novi vlasnik je konzorcijum koji čine Društvo za projektovanje, inženjering i poslovne usluge Termogama iz Kragujevca i Društvo za proizvodnju, promet i usluge Roling iz Kragujevca. Vlasnik firme Termogama je bivši direktor Energetike Milan Ćirović koji je takođe suvlasnik placa od 10 hektara u krugu bivše kompanije Zastava. Ovaj konzorcijum bio je ujedno i jedini učesnik javnog nadmetanja održanog 5. marta.

To je bila prva prodaja jednog preduzeća koju je oglasio Privredni sud u Kragujevcu po uvećanoj ceni do koje je došlo jer kupac ima pravo besplatne konverzije korišćenja zemljišta u pravo vlasništva.

Do ovog prava je doveo novi Zakon o planiranju i izgradnji koji je u javnosti kritikovan zbog toga što onima koji kupuju firme u stečaju daje i besplatno zemljište. Zato je došlo do korekcije cene, odnosno do zahteva da se u proceni vrednosti firme vrednuje i zemljište. Po rečima zaduženog za odnose sa javnošću Privrednog suda u Kragujevcu, sudije Saše Milosavljevića, procena vrednosti preduzeća je znatno uvećana nakon računanja vrednosti zemljišta.

Tako je prva procena vrednosti, od 14. jula prošle godine, bila 72,8 miliona dinara, a nova procena, od 29. decembra prošle godine, bila je 137,8 miliona dinara, odnosno skoro dvostruko veća. Na ovaj način se došlo do početne cene za licitaciju od 68,9 miliona dinara, što je 50 posto od procenjene vrednosti. Grupa Zastava vozila se bavila holding poslovima, odnosno upravljanjem preduzećima članicama grupe, ali su članice imale svoju samostalnost u smislu imovine i poslovanja. 

Preostalo je da se dovrše stečajevi i proda imovine Fabrike automobila Zastava i Fabrike kamiona Zastava. Prema saznanjima iz Privrednog suda u Kragujevcu, prva prodaja predviđa se uskoro, dok se prodaja Fabrike kamiona Zastava ne očekuje u skorije vreme.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

08:19
STOJADIN, SIMBOL JUGOSLAVIJE! Sa njim se živelo, putovalo, uživalo, a vrednost mu danas samo raste
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Kragujevačke novine/MONDO/U. M.)

Možda će vas zanimati

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nišlija

Blago nama.

Operacija uspela pacijent umro

Najveća fabrika,a svu imovinu prebacili na fiat

BB

Napokon da višše da siđu sa leđa naroda da ih više ne dotiramo. Najgluplja fabrika koja je postojala, samo u početku je nešto vredela ako je vredela i ostala na tom nivou do dana današnjeg.

special image