• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPSKA ZEMLJA RAJ ZA KONOBARE! Radnik oborio rekord: Za mesec dana zaradio gotovo 17.000 evra!

Autor Miloš Škrbić

Već dugo vremena širom Evrope, usled velikog deficita radne snage, važi pravilo ako ne možete da nađete konobara, ponudi veću platu.

 Kafić Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prošle sezone, na Ciriškom jezeru, jedan konobar je oborio ekonomski rekord Švajcarske.

U piku sezone on je prijavio mesečnu zaradu od oko 17.000 evra! Dva lanca restorana promenila su način obrade plata i napravila bum u ugostiteljskoj industriji. Već dugo vremena širom Evrope, usled velikog deficita radne snage, važi pravilo ako ne možete da nađete konobara, ponudi veću platu. Izgleda da su Švajcarci ovu formulu ozbiljno shvatili.

Naime, kako su pisali tamošnji mediji, jedan konobar uspeo je da inkasira čak 16.500 franaka mesečno, što je najviša plata u ovom sektoru ikada. Poređenja radi, prosečna plata konobara u Švajcarskoj prošle godine bila je 4.000 franaka. Naime, lanci restorana Michel Peclard i Florian Weeber su prošle godine odlučila da promene način obračuna zarada zaposlenih. Oni su umesto fiksne cene rada krenuli da računaju zaradu zaposlenih na osnovu prometa. Na taj način konobari u restoranu su krenuli da dobijaju između sedam i osam odsto mesečnog prometa.

Tako su konobarima na Ciriškom jezeru prosečne plate skočile na između 8.000 i 12.000 franaka. Na primer, u ugovorima istih tih konobara stoji zagarantovana zarada od 3.750 franaka. Kako kažu iz jednog od restorana, sezona je bila dobra, i iz meteorološke perspektive, a napominju i da su zaposleni postali daleko predaniji poslu nego ranije.

Ipak, restorani ovo nisu radili iz humanosti već iz nužde. Oni su problem nenalaženja adekvatne radne snage rešili novom strategijom plaćanja, ali, kako i samo kažu, ne smatraju da bi ovo bilo adekvatno rešenje za celu industriju.

Kolika je minimalna, a kolika je prosečna plata u Švajcarskoj?

Švajcarska nema, makar ne u obliku na koji smo mi navikli, minimalnu zaradu. Pre deset godina na referendumu povodom uvođenja minimalca na nacionalnom nivou, predlog je oboren. Ali, u međuvremenu su se na kantonalnom nivou formirale minimalne cene rada po satu.

Tako se trenutno radni sat u Švajcarskoj plaća u proseku oko minimalnih 23 švajcarska franka, tj. 4.186 franaka mesečno, ukoliko se radi 42 sata.

Sa druge strane, srednja bruto mesečna plata u Švajcarskoj iznosi 6.665 franaka.

BONUS VIDEO: "SRBIJA BI BILA BOLJA OD ŠVAJCARSKE DA JOJ OVA STVAR NIJE STAJALA NA PUTU!" Istoričar tvrdi: Nemam više nikakvu dilemu

Pogledajte

06:06
"SRBIJA BI BILA BOLJA OD ŠVAJCARSKE DA JOJ OVA STVAR NIJE STAJALA NA PUTU!" Istoričar tvrdi: Nemam više nikakvu dilemu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Konobar

Jedino ako je sipao brasno u pice !!!

Oto

Pogrešno je tačka stavljena,posle keca ide tačka,ne posle sedamnaest....

Бојан

Постало као у фудбалу. Некада су богати гледали сиромашне а данас сиромашни гледају богате како играју фудбал. Исто и са конобарима, човек даје бакшиш а он добије бакшиша колико овоме треба 3 дана дана да запне да заради.

special image