Švajcarska policija pokrenula je istragu o natpisu u radnji koja iznajmljuje ski opremu, na kojoj piše da ta radnja više neće iznajmljivati skije i sanke Jevrejima. Prodavnica u Davosu uklonila je natpise na hebrejskom nakon što je vest stigla u medije. Kritičari ih optužuju za kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju, piše CNN. 

Švajcarska federacija jevrejskih zajednica pokrenula je pravni postupak i osudila znake kao jasno diskriminatorne. Znakovi na izlozima obaveštavali su kupce da zbog incidenata, među kojima su i krađe, više ne iznajmljuju sportsku opremu "našoj braći Jevrejima".

Menadžer prodavnice: Jevreji su dobrodošli

Prodavnica, koja se nalazi u sklopu restorana Pischa, u svom prvom saopštenju navela je da ljudi često ne vraćaju opremu, te da osoblje ne želi da se više muči traženjem skija po planinama. Međutim, 24 sata nakon postavljanja znakova, oni su uklonjeni. Gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima: "Svaki oblik antisemitizma, rasizma i diskriminacije mora biti osuđen. Ne pripada Davosu."

Menadžer prodavnice se izvinio i rekao da je poster "loše sročen". "Jevreji su dobrodošli", rekao je.

Međutim, švajcarske antirasističke grupe ističu da je ciljanje na čitavu rasnu, versku ili etničku grupu zbog navodnog lošeg ponašanja nekolicine ozbiljnije od nespretne formulacije. Kažu da je to klasičan znak rasizma i diskriminacije. Bolji način za sprečavanje krađe i oštećenja, kažu, bio bi da se uradi ono što mnoge prodavnice za iznajmljivanje skija već rade: uzmu lične podatke i podatke o kreditnim karticama kupaca.

Incidenti sa pravoslavnim Jevrejima u Davosu

Ovo nije prvi put da se incidenti dešavaju u Davosu, mestu održavanja Svetskog ekonomskog foruma. Odmaralište je postalo popularno među izraelskom ortodoksnom jevrejskom zajednicom, koja posećuje u sve većem broju, a šef turističke zajednice je rekao da je bilo slučajeva da gosti ne poštuju svoje domaćine. 

Nedavno je osnovana radna grupa za rešavanje tenzija između turista i domaćina. Obe strane su se složile da je bilo poteškoća. Ali sa incidentima antisemitizma u porastu širom Evrope nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, greška kompanije za iznajmljivanje skija mnogima se čini ne samo glupom, već i rasističkom.

BONUS VIDEO:

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI Kurir TV

 (Index.hr/MONDO/J.D.)