Topao hrskav burek za mnoge je nešto na šta pomisle kada biraju dobar nedeljni doručak. I dok je za većinu burek sa mesom prvi izbor, jedna od najpoznatijih burekdžinica u Pančevu, osim ovih tradicionalnih, nudi obilje novih ukusa, a reakcije kupaca su, kako kažu, pozitivne.

U jednoj pančevačkoj buregdžinici zanat pravljenja bureka prenosi sa generacije na generaciju. Svetlanu Radaković, nekada Stankoski, pre 12 godina u ovaj posao je uveo otac, koji ju je naučio zanatu. I on je godinama ranije zanat naučio od svog oca. Svetlana Radaković kaže da na ideju da prave burek sa kolenicom došli jer su želeli da ponude nešto novo i da promene ono što se do tad nudilo na tržištu.

"Odlučili smo da probamo sa dimljenom kolenicom, koja je kod nas jedno od omiljenih jela na trpezi. Kolenica se bari, zatim sitno secka i stavlja u burek. Tradicionalno se sprema na masti. Dosta je začinjen, ima belog luka i prilagođen je ukusu ljudi na našem podneblju", objašnjava ona.

Mnogi sada u ovaj grad namenski dolaze samo da bi doručkovali. "Trebalo nam je više od godinu dana da ljudi požele da tako nešto probaju, a kad su probali dopalo im se. Tako da sada dolaze zbog kolenice, čini se da svoj put prilagođavaju tome, dođu namenski ili svrate namenski u Pančevo da bi probali ovaj burek", kaže Radaković.

Osim bureka sa kolenicom, u ponudi su i oni sa paprikom i feta sirom i batakom u gorgonzoli. Za sladokusce, ova buregdžinica nudi i sladak burek sa eurokremom i plazmom. Radaković ističe da joj posebno prijaju pohvale koje stižu od kupaca koji dolaze iz Bosne, koji, kako navodi, nemaju otpor da probaju nešto novo, a čak i nose za Sarajevo.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija NOVAK (12) JE NAJMLAĐI BUREGDŽIJA U SRBIJI! Mali majstor se već takmiči i učestvuje na Danima bureka u Nišu

 (N1/MONDO/J.D.)