• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Skroman oporavak srpske privrede

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine porasti 1,6 odsto, ali će inflacija verovatno ostati umerena zbog politike centralne banke, procenjuje Evropska banka za obnovu i razvoj.

U izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) navodi se da je Srbija u 2009. zabeležila pad realnog BDP za 3,1 odsto, usled velikog pada industrijske aktivnosti i slabih rezultata u sektorima građevinarstva i trgovine, ali da podaci iz prve polovine ove godine ipak ukazuju da je u toku skromni oporavak.

Inflacija za jul 2010. od 5,1 odsto je ostala u granicama plana centralne banke Srbije od šest plus/minus dva odsto, ali je poslednjih meseci rast inflacije ipak ubrzao, objavljeno je na sajtu EBRD.

Ta institucija je ocenila da se srpska valuta od početka godine nalazi pod pritiskom i da je u periodu između januara i avgusta oslabila za gotovo 11 odsto. To se, navodi se, dogodilo uprkos značajnim intervencijama NBS od više od 1,5 milijardi evra u cilju podrške dinara.

Očekuje se da će se nastaviti primena programa dogovenog sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali je glavna opasnost u tome da vlada ne uspe da sprovede oštre mere smanjenja potrošnje, što je neophodno za ispunjenje fiskalnih ciljeva. Nova legislativa o fiskalnoj odgovornosti, o kojoj se trenutno raspravlja u parlamentu, doprinela bi umanjenju te opasnosti, smatraju stručnjaci EBRD.

Ta banka je ocenila da je Srbija u proteklih godinu dana postigla dobrodošao napredak u procesu približavanja Evropskoj uniji, što obuhvata i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma

U saopštenju objavljenom na sajtu te institucije se navodi da će dodatni napredak u usklađivanju zakona sa evropskim standardima doneti nove koristi kad Srbija postane kandidat za članstvo u Uniji.

Privatizacija velikih preduzeća je usporena, ali su nedavno preduzeti koraci za oživljavanje tog procesa, prvenstveno u telekomunikacionom i avio-sektoru. Uspešni rezultati tih privatizacija bi predstavljali pozitivne signale posvećenosti Srbije okončanju procesa privatizacije, istakla je EBRD.

Vlada u Beogradu se, u sklopu stend-baj aranžmana sa MMF-om, obavezala na sprovođenje široke reforme javnog sektora, što obuhvata smanjenje potrošnje i broja zaposlenih, kao i reformu penzionog sistema. Te mere su neophodne da bi se obezbedio nastavak povoljnih makroekonomskih uslova za održivi rast, navode stručnjaci EBRD.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image