• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NAREDNE 4 GODINE ULOŽIĆE 400 MILIONA EVRA! Na mestu hotela "Jugoslavija" nići će kompleks od 240.000 kvadrata

Autor Uroš Matejić

Na ovoj lokaciji će se graditi luksuzni stambeno-poslovni kompleks ukupne površine 240.000 kvadrata.

 Šta će se graditi na mestu hotela "Jugoslavija" Izvor: Nada B/Shutterstock

Juče je prodat hotel "Jugoslavija". Kupac i jedini učesnik na javnoj licitaciji bila je kompanija MV Investmenst d.o.o. u vlasništvu Milenijum tima, a kako su danas najavili i prema već objavljenom planu na ovoj lokaciji će se graditi luksuzni stambeno-poslovni kompleks ukupne površine 240.000 kvadrata. Nakon završetka današnje licitacije, iz kompanije MV Investment najavili su da će nakon preuzimanja 100 odsto lokacije hotela "Jugoslavija", u naredne 4 godine uložiti više od 400 miliona evra.

U septembru 2023. godine, grad Beograd je oglasio rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela Bloka 10, u opštinama Zemun i Novi Beograd, kojim je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ukupne BGRP od 240.000 kvadratnih metara. Investitor izrade ovog PDR-a upravo je MV Investment.

Prema tom planu, koji obuhvata 11,73 hektara u Bloku 11, 10 i 9. Na prostoru sadašnjeg hotela, što je u planu označeno kao M4, osnovna namena površina po planu podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja i stanovanja. U prizemlju obavezni su komercijalni sadržaji dok se u podzemnim etažama dozvoljeno parkiranje vozila (dakle neka vrsta podzemne garaže). 

Takođe, na istoj lokaciji planirana je izgradnja i visokih objekata kako piše u: "novoj prostorno-funkcionalnoj, saobraćajnoj i tehnološkoj organizaciji prostora sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa.

"Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju komfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.), u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone", piše u elaboratu ovog plana. Očekivana visina ovih objekata, tada je u planu stajalo, je 155 metara.

Trenutno prvi i drugi sprat hotela Jugoslavija se koristi kao kancelarijski prostor, dok je sam hotel samo na tri sprata: na trećem, četvrtom i šestom spratu. Ostatak spratova potpuno su neupotrebljivi: do te mere da se ne isplati to renovirati uopšte. Problem je, kažu što je način gradnje zastareo. Trenutna struktura soba hotela, tj. njihova veličina i oblik nisu po savremenim standardima, čak i kada bi se krenulo u renoviranje i sobe se preuredile po novim pravilima u ugostiteljskoj industriji, u dobijenim sobama bi se, na primer, nalazili ogromni noseći stubovi... Po svemu sudeći da bi se išta uradilo hotel bi morao da se sruši, ali ostaje da vidimo odluku novog vlasnika.

Izvor: Youtube/ BEOGRADSKI INFO HRONIČAR/Screenshot

Šta će biti sa dva umetnička dela koja su proglašena za dobra?

Ivan Čakarević kaže, kada je krenula procena vrednosti "Danube Riverside" on je pozvao muzeje kako bi procenili vrednost istih.

"Oni su na moj poziv došli i proglasili taj luster za dobro koje uživa prethodnu zaštitu. Oni su utvrdili da on ima neku kulturnu vrednost, koja će se u nekom narednom periodu utvrditi i jasno definisani", istakao je tada Čakarević i dodao da ovde postoji

kolizija Zakona o kulturnim dobrima i Zakona o stečaju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:59
JUGOSLAVIJA JE NA DANAŠNJI DAN SLAVILA DAN MLADOSTI: Muzej Jugoslavije priredio bogat program
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Blic Biznis/MONDO/U. M.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Takk

Dodatni beton nije ono sto treba, vec je trebalo jos 1990-te skloniti taj pogrdni naziv yugoslavija i posle renoviranja u lux hotel sa 6 zvezdica, staviti naziv Srbija.

special image