• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BOSNA I HERCEGOVINA PRED VRATIMA NATO-a" Stoltenberg: Prvo ispunite dva uslova!

Autor Miloš Škrbić

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a da bi postala članica dva uslova moraju biti ispunjena.

 Uslovi da Bosna i Hercegovina uđe u NATO Izvor: Kurir/Zorana Jetvić

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a da bi postala članica dva uslova moraju biti ispunjena - to su sprovođenje potrebnih reformi i to moraju želeti građani i vlasti u BiH, izjavio je danas glavni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg.

“Bosna i Hercegovina ima status zemlje koja ima aktiviran MAP, a svrha MAP-a je da BiH postane članica NATO-a”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem. Da bi zemlja postala članica, potrebno je ispuniti dva uslova, jedan je da potrebne reforme budu zaista sprovedene.

"To moraju da žele građani BiH i političke vlasti"

“BiH treba nastaviti s reformskim naporima i mislim da je važno razumeti da je jačanje vladinih institucija, jačanje multietničke prirode, primera radi, oružanih snaga dobro za zemlju bez obzira na članstvo u NATO-u, a pomaže Bosni i Hercegovini i na putu prema EU-u”, rekao je Stoltenberg.

“Drugi uslov jeste da to moraju da žele građani BiH i političke vlasti. Moramo razumeti, iako članstvo nije nešto što će se sutra dogoditi, da će napori koji se rade u pravcu članstva ojačati BiH, stabilizovati zemlju i pomoći u ulasku u EU”, dodao je glavni sekreta. Bećirović je rekao da većina građana BiH podržava članstvo u NATO-u.

“Sada smo pred vratima NATO-a"

“Punopravno članstvo je jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine. Tako su odlučili državni organi BiH i te odluke su izglasana na način da su za njih glasali predstavnici iz oba entiteta i predstavnici svih naroda u BiH. Stoga imamo vrlo jasan pravni okvir, državni organi BiH usvojili su sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u području obrane”, rekao je Bećirović.

Rekao je da podržava proaktivno delovanje NATO-a, uključujući i mere odvraćanja, kao i eventualno prisustvo snaga NATO-a u vojnim bazama u BiH. Istaknuo je da BiH radi na približavanju NATO-u u zadnjih dvadesetak godina. “Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana i naroda BiH”, rekao je Bećirović i pozvao NATO da njegovoj zemlji uputi pozivnicu za članstvo.

Repubila Srpska: BiH treba ostati neutralna

Glavni sekretar Stoltenberg izrazio je duboku zabrinutost zbog “kontinuiranih secesionističkih politika i retorike koja deli”. “To je nepromišljeno i opasno, potkopava teško postignuti napredak i koči reforme koje bi koristile vašim građanima”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da svi politički čelnici moraju raditi zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija, što je ključno za mir i sigurnost u zemlji i za stabilnost na zapadnom Balkanu.

Iako su predstavnici Republike Srpske ranije glasali za zakone koje BiH vode prema članstvu u NATO-u, u poslednjih desetak godina u tom entitetu prevladava stajalište da BiH treba ostati neutralna i slediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost. Narodna skupština RS izglasala je 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta.

BONUS VIDEO: "RUSKI ZAHTEV ODBIJEN JER ZAPAD ŽELI DA SE NATO AGRESIJA ZABORAVI!"Analitičari: Bombardovanje SRJ 1999 je istorijska prekretnica!

Pogledajte

03:36
"RUSKI ZAHTEV ODBIJEN JER ZAPAD ŽELI DA SE NATO AGRESIJA ZABORAVI!" Analitičari: Bombardovanje SRJ 1999 je istorijska prekretnica!
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

(Mondo/Index/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milovan

Nato sve radi na silu tako i sa Bosnom i Hercegovina hoće na silu da je uvuče nato i ako srpski narod je izričito protiv toga

Putinoljube !

@Milovan Ti ćeš da ih sprečiš ???

alf

@Milovan A ko si ti da pričaš u ime srpskog naroda. I grešiš dečko, grešiš.

special image