• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovorene veće plate i penzije od januara

Vlada Srbije i sindikati uspeli su da postignu dogovor o Predlogu izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Plate i penzije u javnom sektoru će u januaru biti povećane, objavljeno je večeras na vladinom sajtu.

Prema dogovoru Vlade Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda, plate i penzije u javnom sektoru u januaru će biti povećane za dva odsto.

Vlada Srbije usvojila je tehnički deo sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji se između ostalog odnosi na utvrđivanje deficita za sledeću godinu od 4,1 odsto.

"Što se tiče konkretnih koraka, sledeća dva su dogovorena: prvo, neophodni preduslov je podnošenje budžeta za 2011. godinu Skupštini Srbije pre sastanka Izvršnog odbora MMF-a", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da ciljani deficit budžeta za 2011. godinu, u skladu sa novim fiskalnim pravilom usvojenim kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu, bude 4,1 procenta bruto domaćeg proizvoda.

Osim usklađivanja penzija i plata u javnom sektoru od januara, koji je dogovoren sa misijom, usvojen je i predlog Zakona o penzijama sa manjim izmenama.

Predlog Zakona, koji su prethodno prihvatili i sindikati, biće ponovo vraćen skupštini na usvajanje.

Samo sat vremena uoči sednice Vlade, premijer Mirko Cvetković je na sastanku sa sindikatima, konačno stavio tačku na Zakon o penzijama.

Verzija koju je premijer predstavio, sindikalci su prihvatili, i aminovali njegovo vraćanje u skupštinsku proceduru, potvrdio je šef pregovaračkog tima sindikata Milorad Mijatović.

"Dogovorili smo se da zakon u postojećoj formi bude vraćen u skupštinsku proceduru, a nadziraćemo rešavanje nekih spornih pitanja", kazao je Mijatović.

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će se baviti odnosom prosečne plate i penzije, a cilj njenog formiranja biće da se utvrde mehanizmi kontrole koji će obezbediti da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto prosečne plate.

"Biće formirana i radna grupa koja će se baviti pitanjem beneficiranog radnog staža. Cilj je da se obezbede što bolji uslovi rada, ukoliko se već umanjuju pojedina prava na beneficirani radni staž", dodao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, pitanje tehnoloških viškova kojima je ostalo još dve godine do penzije biće regulisano posebnom uredbom Vlade.

On je podsetio da je sporazumom sindikata i Vlade izdejstvovano da najniža penzija ne bude manja od 27 odsto prosečne plate. Planirano povećanja godina života i staža za odlazak žena u penziju odloženo je do 2013. godine.

Ministarka finansija Diana Dragutinović očekuje da će Zakon o penzijama biti poslat Skupštini na usvajanje do 15 decembra, istovremeno sa predlogom za budžet za 2011. godinu.

Sa MMF-om su dogovoreni okviri, ostalo je samo još samo da se on tehnički uobliči.

Vlada Srbije je odlučila i da Kraljevu i Raškom okrugu radi ublažavanja posledica zemljotresa ustupi veće količine građevinskog materijala, hrane, nameštaja i odeće oduzete u postupcima terenskih kontrola, inspekcijskog nadzora i prinudne naplate.

Kao pomoć toplanama u Srbiji iz Republičkih robnih rezervi će biti izdvojeno 27,5 hiljada tona mazuta.

Na sednici su usvojeni i predlozi zakona o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zakona o dopunama Zakona o komorama zdravstvenih radnika, zakona o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i Vlade Makedonije o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i zakona o potvrđivanju sporazuma vlada dve države o predaji i prihvatu lica čiji je ulazak ili boravak nelegalan.

Usvojeni su i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma Srbije i Libijske džamahirije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, kao i Odluka o ulasku državljana Albanije u Srbiju bez viza.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image