• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI DOBIJAJU NOVAC ZA ĐAKE! Šta sve može da se kupi za 20.000 dinara? I izleti su opcija

Autor Ivana Vlajković

Roditelji đaka u Beogradu dobiće 20.000 dinara po detetu.

 Šta može da se kupi za 20000 dinara koje će dobiti roditelji đaka u Beogradu tema Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Kurir TV/screenshot

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će porodice u glavnom gradu dobiti 20.000 dinara po detetu koje pohađa osnovnu ili srednju školu. Prema njegovim rečima, ove godine je napravljen iskorak jer su prošle đaci dobijali besplatne udžbenike. Neki učenici će biti u mogućnosti da naslede stari komlet knjiga, pa će roditeljima ostati ceo pomenuti iznos. 

Novcem, koji roditelji ne iskoriste za kupovinu udžbenika u slučaju da deca naslede stare, moći će da kupe druge potrebštine koje su neophodne na početku školske godine. Svim đacima su na početku školske godine potrebne sveske, a većini i nov ranac, pernica kad je reč o osnovcima, oprema za fizičko i likovno, šestari, lenjiri...

Sa 20.000 dinara, koliko će roditelji dobiti po detetu, mogu da se kupe navedene stvari. Sveske koštaju između 24 i 400 dinara, a njihova cena zavisi od toga da li je reč o "običnoj", "ukoričenoj", da li je mala ili velika. Takođe zavisi i od broja listova. Što se tiče rančeva, njihova cena se kreće od 900 do oko 15.000 za one koji imaju točkiće kako bi ih đaci vukli. 

Cena pernica se kreće od 200 pa do 3.500 dinara. Ukoliko roditelji izdvoje 200 dinara za pernicu moraju da računaju na to da je ona potpuno prazna i da je za osnovce potrebno da se dokupe bojice i flomasteri što predstavlja dodatni trošak koji se kreće najmanje od 100 dinara, odnosno oko 130 dinara.

Velikom broju đaka početkom školske godine je neophodna i oprema za fizičko koja se sastoji od šortsa ili helanki kad je reč o devojčicama, majice i patika. Najobičnija majica za osnovce košta oko 450 dinara za dečaka i oko 500 dinara za devojčice. Najjeftiniji šorts koji mogu da nose i dečaci i devojčice košta oko 700 dinara, a tolika je cena i za helanke. 

Najjeftinije patike za fizičko mogu da se kupe za oko 2.000 dinara.

Što se tiče srednjoškolaca najjeftinije helanke, bela majica i šorts koštaju oko 800 dinara. Oprema za likovno se uglavnom sastoji od bloka, kese u kojoj se on nosi, tempera, vodenih boja, plastelina i gline. Njena najjeftinija cena iznosi oko 1.000 dinara. Đacima su potrebni i šestari a najjeftiniji košta oko 250 dinara. Cena jednog lenjira iznosi oko 50 dinara. 

Prema računici, roditelji treba da izdvoje oko 6.200 dinara za đačke potrebštine koje su neophodne na početku školske godine. Pored toga roditelji takođe novac mogu da ostave "sa strane" i da njime plate jednodnevne izlete ili deo iznosa za ekskurzije.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:05
Đaci posadili sadnice crnog bora pa otpevali pesmu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 68

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drzava treba da vrati..

Zavod za nastavna sredstva i da se štampaju udzbenici na jednom mestu za sve osnovce i srednjoškolce kako bi se uspostavio kontunuitet u dodeljivanju istih u svakoj opstini prema raspolozivom broju učenika

Nenad

Bravo, živeo Beograd. I mi ćemo da dobijemo , samo u Nemačkoj. Naša d ca će zato nemački da uče.

Arsenije

Beograd je bio privilegovan i pre izbora. Sada najviše kukaju oni van Beograda koji su mahom glasali da ostane kako je bilo, dok su građani Beograda izrazili želju da se to promeni. Ne razumem! Jašu me, znam da me jašu, iako me jašu ponovo glasam za njih da bi im omogućio da nastave da me jašu i onda mi je neko drugi kriv što me jašu. Možda je do mene?

special image