• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DO POLJOPRIVREDNE PENZIJE? Postoje dve opcije za plaćanje doprinosa

Autor Miloš Škrbić

Poljoprivredno osiguranje je obavezno osiguranje, a sredinom prošle godine je 93.117 njih bilo prijavljeno u bazu PIO Fonda, s tim što taj broj ima tendenciju pada.

 Kako do poljoprivredne penzije? Izvor: MONDO/Goran Sivački

Poljoprivredno osiguranje je obavezno osiguranje, a sredinom prošle godine je 93.117 njih bilo prijavljeno u bazu PIO Fonda, s tim što taj broj ima tendenciju pada. Osiguranici iz kategorije poljoprivrednika ostvaruju pravo na penziju po istim uslovima kao i svi ostali osiguranici, odnosno potrebno je da imaju 15 godina staža osiguranja i 65 godina života za muškarce, odnosno 63 godine i 8 meseci života za žene. Prosečna poljoprivredna penzija iznosi 16.318 dinara.

Ukupan broj penzionera u Srbiji je oko 1.646.791, sa prosečnom penzijom od 45.740 dinara, koliko je iznosio prosečan iznos za februar 2024.

Prosečan staž poljoprivrednih osiguranika u godini kada ostvaruju pravo na starosnu penziju je 18 godina za žene i 22 godine za muškarce, prosek za sve kategorije osiguranika je 30 za žene i 32 za muškarce. Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije je 23 godine za žene i 17 godina za muškarce, prosek za sve kategorije penzionera je 21 godina za žene i 17 godina za muškarce.

Ko su poljoprivredni osiguranici?

Na sajtu PIO Fonda je objašnjeno ko ima pravo da postane korisnik poljoprivrednog osiguranja.

To su:

- lica za koja se, prema zakonu, smatra da se bave poljoprivredom (poljoprivrednici, članovi domaćinstva poljoprivrednika i članovi mešovitog domaćinstva), ako nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzija i na školovanju;
- domaćinstvom, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda ostvarenih radom njenih članova, bez obzira na srodstvo;
- obavezno je osiguran nosilac poljoprivrednog domaćinstva, odnosno najmanje jedan član domaćinstva, dok se ostali članovi domaćinstva mogu osigurati, pod uslovima propisanim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za gore navedene kategorije osiguranika svojstvo osiguranika stiče se danom početka i prestaje danom prestanka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova.

Ono se ne može steći pre navršenih 15 godina života i utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje i odjave sa osiguranja. Lica starija od 15 godina koja ne pripadaju navedenim kategorijama osiguranika mogu da se uključe u osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i tako obezbede prava iz PIO. Svojstvo osiguranika po osnovu uključenja u obavezno osiguranje stiče se danom podnošenja zahteva, a izuzetno, na zahtev, najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli.

Prilikom podnošenja zahteva za uključenje u obavezno osiguranje ovo lice se opredeljuje za jednu od 13 ponuđenih osnovica na koju će plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Lice uključeno u obavezno osiguranje može u toku trajanja tog osiguranja menjati osnovicu na koju plaća doprinos. Nije propisano ograničenje koliko puta se može podneti zahtev za izmenu osnovice.

Dve opcije naplate doprinosa

Postoje dve opcije za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike, piše Agrotv - Ili da naplata doprinosa bude srazmerna površini koju gazdinstvo obrađuje ili godišnjem prihodu. Oni objašnjavaju da to - kolika ce biti penzija poljoprivrednika - zavisi od dužine ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi. Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju oni plaćaju doprinos, a najveći broj osiguranika poljoprivrednika mora doprinos da plaća na najnižu osnovicu koja je propisana tim zakonom.

Važno je naglasiti da uplata poreza i doprinosa (pa i za penzijsko i invalidsko osiguranje) nije u nadležnosti PIO, već Poreske uprave. Poreska uprava objavila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2023. godinu na osnovu kog je utvrđena mesečna osnovica doprinosa za poljoprivrednike u iznosu od 35.025 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara, podatak je koji prenosi Nova ekonomija.

Isplata poljoprivrednih penzija

Prema aktuelnom kalendaru PIO Fonda, isplata poljoprivrednih penzija za mart bila je 5. aprila, a korisnici su je mogli podići na šalterima Pošte Srbije ili dobiti preko tekućih računa i na kućne adrese.

BONUS VIDEO: Anketa - Penzija?

Pogledajte

01:49
Anketa - Penzija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

(Mondo/Blic/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image