• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTOMOBILSKI GIGANT OSTAJE BEZ RADNIKA: Pogon u Berlinu otpušta 300 zaposlenih, potražnja sve manja!

Autor Nevena Davidović

Fabrika svetskog giganta u Berlinu pogođena je otkazima.

 Screenshot_4.jpg Izvor: youtube/Ben's Factory/printscreen

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenihna određeno vreme u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom sveta zbog posustajanja potražnje i oštre cenovne konkurencije. Predstavnica kompanije rekla je da je 300 privremenih radnika dobilo otkaz, dodavši da otkaze nisu dobili Teslini radnici. Novinski portal Business Insider prethodno je objavio da radnicima na određeno vreme neće biti produženi ugovori.

"Koliko znamo, naš ugovorni partner je već uspeo prebaciti većinu tih radnika s ugovorima na određeno vreme na nova radna mesta kod drugih klijenata", rekla je portparolka Tesle. U martu je kompanija objavila da je u fabrici u gradu Grinhajdeu, u blizini Berlina, na određeno vreme zaposlila nekoliko stotina radnika. U ponedeljak Tesla je najavio da će otpustiti više od desetine svoje radne snage širom sveta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenih. Kompanija nije navela tačnu brojku, a prema godišnjem izveštaju za 2023. godinu zapošljavali su u decembru 140.473 radnika.

"U pripremama kompanije za našu sledeću fazu rasta izuzetno je važno proučiti svaki aspekt kako bi se utvrdile mogućnosti smanjenja troškova i poboljšanja produktivnosti", napisao je u ponedeljak u dopisu radnicima izvršni direktor Elon Mask. "U sklopu tih nastojanja temeljno smo analizirali organizaciju i doneli tešku odluku o smanjenju našeg broja zaposlenih za više od 10 posto na globalnom nivou", stoji u dokumentu.

Fabrika u Nemačkoj trenutno zapošljava više od 12.000 radnika. Mask je najavio otkaze za 10 posto radnika i u 2022. godini, rekavši direktorima, kako je tada izvestio Rojters, da ima "loš predosećaj da se privredi ne piše dobro". Kompanija do danas nije navela koliko je radnika otpustila u 2022, a njihov je broj u međuvremenu porastao. Početkom meseca Tesla je preliminarno izvestio da je prvom tromesečju isporučio približno 387 hiljada vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri meseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1.8 miliona automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri odsto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:07
Tesla Cybertruck – "Prva" off-road vožnja
Izvor: Twitter / @DimaZeniuk
Izvor: Twitter / @DimaZeniuk

(Fenix-magazin/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image