• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO KUPUJE STANOVE U BEOGRADU OSIM RUSA: Stranci se "pomamili", biraju luksuzne lokacije gde je kvadrat 10.000€

Autor Jana Desovski

Rusi nisu jedini strani kupci nekretnina u Beogradu.

 Stranci sve više kupuju stanove u Beogradu Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Shutterstock

Sve više stranaca kupuje stanove u Beogradu, i to posebno u luksuznim delovima grada, gde su kvadrati preskupi za prosečne građane Srbije. Da među kupcima ima Rusa već svi znaju, ali pored njih, u našoj zemlji svoje stanove su kupili i državljani nekih drugih zemalja i to sa Zapada. 

Rusi koji su se od početka invazije te zemlje na Ukrajinu, u februaru 2022. godine, nastanili u Srbiji, već su dobro poznate komšije – otvorili su svoje kafiće, često ih srećemo u prodavnicama i prevozu, a upoznali su ih i agenti za nekretnine, s obzirom na to da su, nakon iznajmljivanja, odlučili da stanove, pretežno u Beogradu, počnu i da kupuju. Rusi, međutim, nisu jedini strani kupci nekretnina, a podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je 2023. godine 4,81 odsto kupaca nekretnina u Srbiji bilo iz inostranstva, što je porast u odnosu na godinu dana ranije, kada ih je bilo 2,93. 

Ko kupuje stanove u Beogradu?

Pored Rusa, u Srbiji stanove kupuju i državljani drugih zemalja. Prema analizi koju je objavila agencija za nekretnine 4zida, među kupcima ima i, očekivano, Ukrajinaca, koji su u Srbiju takođe došli zbog rata. Međutim, interesantno je da stanove u Srbiji kupuju i državljani Evropske unije, i to Francuske i Nemačke.

A kupci dolaze i van granica Evrope. Konkretno, nekretninama u Beogradu mogu da se pohvale i državljani Amerike, Kanade i Australije. Naravno, treba imati u vidu da nisu svi stranci koji kupuju nekretnine u Srbiji zaista stranci, već ima dosta naših državljana koji žive i rade u inostranstvu, a stanove u Beogradu kupuju kao vid sigurne investicije.

Rusi kupuju stanove, a Mađari zemljište

U "prvom talasu" dolaska Rusa u Srbiju, često se moglo čuti da oni vole luskuzne i skupe nekretnine, ako je moguće u što užem centru grada. Ipak, stvari su se promenile, a s obzirom na to da je prema nezvaničnim procenama od početka rata u našu zemlju došlo oko 370.000 Rusa, logično je da nemaju svi oni iste preferencije, niti budžet za luksuzne nekretnine. Tako neki od njih i dalje vole centar grada i Beograd na vodi, ali neki biraju i periferiju, neki traže garsonjere, a neki prostrane stanove…

Skupe stanove, najčešće u novogradnji sasvim očekivano, kupuju i državljani zemalja sa visokim životnim standardom, dok oni koji imaju manji budžet biraju starogradnju, neretko na periferiji grada. Pored stanova u Beogradu, Rusi i Ukrajinci zainteresovani su i za kuće, i to u naseljima koja su od grada udaljena do sat vremena. Kuće takođe vole i građani Severne Makedonije, koji ih najčešće kupuju radi dalje gradnje. Posebno je interesantno što, prema analizi agencije 4zida, na srpsko tržište nekretnina polako ulaze i Mađari, ali oni ne kupuju ni stanove, ni kuće, već građevisnke parcele.

Stranci vole luksuzne komplekse i centar grada

Iako su preferencije različite, među strancima ipak jesu popularne luksuzne lokacije. Među najtraženijima su stambeni kompleksi, takozvani kondominijumi, koji stanarima nude, najjednostavnije objašnjeno – sve na jednom mestu. U takvim stamebnim kompleksima postoje samoposluge, butici, pekare, restorani i kafići, kao i garaže i dečja igrališta. Jedan od takvih primera je Beograd na vodi. Ko želi da u ovom delu grada ima sve na jednom mestu, ipak će morati mnogo da plati, s obzirom na to da je ova lokacija ubedljivi šampion po cenama, a kvadrat prelazi i 10.000 evra.

Pored Beorgada na vodi, koji je odavno popularan među dobrostojećim insotranim kupcima, postoji još nekoliko kompleksa koje stranci vole. To su Gornji Dorćol, Novi Dorćol, K-District… Osim luksuznih kondominijuma, bogati stranci kupuju stanove na Vračaru, Savskom Vencu, Starom Gradu gde posebno vole Terazije, ali i na Novom Beogradu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:39
"STANOVI SU ISTO KAO I ROBA NA PIJACI, ILI ĆEŠ MANJE JESTI ILI PRESKOČITI" Kurir istražuje: Zašto je broj stambenih kredita U PADU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (Nova/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Taj koji u Beogradu kvadrat plaća 10 hiljada evra ili pere pare ili nije normalan.

Anka

ako se tako dobro prodaju stanovi otkud ih toliko na trzistu malo preterujete i pumpate pricu za agencije

Machiaveli💯

@Anka gospodjo da li ti vidis koliko se gradi, Beograd je postao jedno veliko gradiliste dobar stan se proda za dva dana!!!

special image