Popust za racionalnu potrošnju električne energije u martu ostvarilo je 1.8 miliona ili čak 54 odsto domaćinstava. Mart je bio mesec u kojem su građani bili najefikasniji u potrošnji struje. Od početka oktobra 2023. do kraja marta ove godine, svakog meseca popust je ostvarilo više od polovine domaćinstava, a za ovih šest meseci "Elektroprivreda Srbije" je potrošačima obračunala popust od oko 9.3 milijarde dinara.

Najveći popust od 40 odsto "Elektroprivreda Srbije" odobrila je za 24.7 odsto domaćinstava, odnosno 831.968 i taj broj domaćinstava u martu je uštedeo više od 30 odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Za 12.4 odsto korisnika, odnosno 418.806 domaćinstava, martovski račun je manji za 20 odsto. Popust na računu za energiju od 25 odsto ima 6.2 odsto domaćinstava, za 5.6 odsto korisnika umanjen je račun za 30 odsto, dok je popust od 35 procenata ostvarilo 5 odsto domaćinstava. 

Na martovskim računima dodatni popust od 5 odsto ostvarila su i domaćinstva koja su korišćenje električne energije u nižoj tarifi uvećala za 5 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tu pogodnost ostvarila su 415.584 domaćinstva, odnosno 12%. Najviše su štedeli građani u Beogradu, Nišu, Šapcu, Smederevu, Vranju, Novom Sadu, Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

Kako uštedeti struju?

Struja je noću jeftinija nego danju, i to ne zanemarljivo. Potrošače koji, primera radi, peru veš kada je struja jeftinija, to će koštati tačno četiri puta manje, bez obzira na to u koju zonu spadaju na osnovu potrošnje. U centralnoj Srbiji, cene struje su niže od 22 do 6 časova. U Vojvodini, obračun jeftinije električne energije kreće sat vremena kasnije, od 23 i traje do 7 časova. Beograđani moraju da čekaju najduže, jer je jeftinija struja u prestonici od ponoći do 8 časova ujutru. Ovo ne važi vikendom, jer se tada struja u bilo koje doba obračunava po dnevnoj tarifi.

Iako pranjem veša ili grejanjem vode u bojleru noću može da se uštedi, oko trećina potrošača u Srbiji nema pravo na ovaj obračun, a u pitanju su domaćinstva koja koriste jednotarifno brojilo, ali za njih važe drugačije cene. 

Inženjerka elektrotehnike i računarstva Nina Lužnjanin nedavno je podelila nekoliko saveta za uštedu električne energije:

  • U kuhinji prilikom kuvanja treba da koristimo posudu koja je srazmerna grejnoj površini
  • Kada pečemo u rerni, možemo je isključiti 10 minuta pre kraja pečenja i iskoristiti tu toplotu
  • Frižider podesimo na 4 stepena, a zamrzivač na minus 18
  • Bojler podesimo na 60 stepeni
  • Postavimo LED sijalice u kući - one imaju 10 puta duži životni vek, a koriste mnogo manje električne energije.

BONUS VIDEO:

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su! kurir televizija

(MONDO/N.D.)