• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FINANSIJSKI STRUČNJAK OTKRIO KAKO DA IZGRADITE BOGATSTVO: "Ako se pridržavate ovoga, rezultati će sami doći"

Autor Aleksandra Virijević

Finansijski stručnjak je dao nekoliko saveta kako da osigurate sebi sigurnu budućnost.

 Novac euri euro Izvor: Shutterstock

Sertifikovani finansijski savetnik, Erik Roberg, dao je nekoliko saveta kako bi pomogao pojedincima da izgrade bogatstvo u kojem će moći da uživaju tokom celog svog života. Da biste to postigli, ovaj stručnjak ističe da morate da se pobrinete da vaš novac potraje tokom celog života.

Ovo su procesi koje on navodi, koje treba da koristimo za izradu dugoročnih finansijskih planova koji funkcionišu, uključujući šta treba da uzmete u obzir pri izboru investicione strategije i zašto život u štednji nije dobra strategija za postizanje bogatstva.

1. Planirajte promene

Vaši planovi za penziju će se verovatno vremenom menjati. Osoba koja ste danas neće biti ista osoba koja će otići u penziju za 10, 20 ili 30 godina. Dugoročni finansijski plan koji funkcioniše uzima u obzir neizbežne promene u ciljevima, vrednostima, prioritetima i okolnostima u vašem životu.

Prvo, kada možete, štedite više nego što mislite da vam je potrebno. Ako primetite da imate višak novca, nemojte ga automatski trošiti. Umesto toga, usmerite taj novac u investicije kako biste mogli da povećate bogatstvo, savetuje Erik.

On ističe da je potrebno da izbegavate nerealne pretpostavke o budućem prihodu i troškovima. Kako govori za "Business Insider" bitno je da se uvek nadate manjem prihodu od očekivanog i većim troškovima od očekivanih.

Takođe, kako kaže, pri donošenju odluka, birajte opcije koje vam omogućavaju da se povučete uz niske troškove. To vam omogućava da promenite ili prilagodite kurs po potrebi. Budite oprezni kod odluka koje zahtevaju fiksne obaveze (kao što je kupovina kuće) koje je teško poništiti.

2. Tražite načine da zaradite više

Govoreći iz svog iskustva, finansijski stručnjak kaže da je sam prešao sa "penzioniši se što je pre moguće", na uravnoteženiji pristup svojih finansijskih ciljeva. Tako sada štedi manje novca, jer želi da koristim deo svog prihoda za važna iskustva tokom života. Njegov finansijski plan može da prilagodi ovome iz dva glavna razloga. Prvo, štedeo je uvek kada je mogao i to gotovo deceniju. Štedeo je barem 30 do 40 posto svog prihoda, a činjenica da je to radio u prošlosti daje mu veću fleksibilnost sada.

"Takođe sam uložio puno vremena i energije u zaradu više novca kroz razvoj svog poslovanja. Ako želite da povećate bogatstvo, povećanje prihoda će ubrzati vaše napore. Previše ljudi koji žele da dele savete o novcu ignorišu ovu realnost", rekao je Erik.

Međutim, kako kaže, zaraditi više novca nije lako, i ne postoji jedan preporučeni savet koji bi pomogao svima. Ipak, ne možemo zanemariti važnost zarađivanja više novca ako nam je cilj da stvorimo više bogatstva. Postoji mnogo puteva koji vas mogu dovesti do većeg prihoda, pa vam nije potreban jedan tačan odgovor. Trebate izabrati i držati se strategije koja vam ima smisla.

3. Štedljivost će vas odvesti do određenog cilja

Bez obzira na to šta želite da postignete, trebaće vam novac da biste sebi mogli da priuštite željeni način života u budućnosti. Takođe, nećete moći zauvek da radite kako biste zarađivali. Izborom ili okolnostima, na kraju ćete morati da pronađete drugi način da pokrijete svoje potrebe.

"To znači da moramo da prepoznamo nužnost štednje novca i investiranja. Tu nema spora. Pitanje je kako. Živeti štedljivo kako biste postali bogati je moguće, to je jednostavna činjenica, što su vam manji troškovi, to više možete uštedet", kaže finansijski stručnjak.

Ipak, to je neefikasan put ka izgradnji bogatstva. Postoje samo određeni troškovi koje možete smanjiti. I samo štednja novca propušta prilike za stvaranje imovine koja raste u vrednosti tokom vremena.

4. Razvijanje strategije investiranja

Ako želite da povećate bogatstvo bez štednje svakog dinara, morate da investirate, a to morate da učinite mudro. Tako zdrava investiciona strategija mora da uzme u obzir:

  • Koje investicioni instrumenti koristiti
  • Pravilna alokacija imovine na osnovu vaših ciljeva i vremenskih ograničenja
  • Troškovi povezani sa vašim izabranim investicijama i kako to može da utiče na vaše prinose
  • Poreske implikacije vaših izbora
  • Greške koje treba da izbegavate, uključujući spekulaciju, tajming tržišta i preuzimanje previše (ili pogrešne vrste) rizika

To samo površno dodiruje sveobuhvatno upravljanje investicijama ovde. Ali uopšteno, ako želite da izgradite investicionu strategiju koja će vam pomoći da povećate bogatstvo, trebate tražiti sledeće:

  • Dugoročne vremenske horizonte: Što je vaš novac duže investiran, to su veće šanse za uspešan ishod gde ćete videti rast svoje imovine.
  • Strategije prilagođene riziku: Želite preuzeti dovoljno rizika da biste videli povrat, ali ne više nego što možete zapravo da priuštite (ili više nego što vam je potrebno da biste ostvarili svoje ciljeve).

Kako savetuje stručnjak, jedan konačni cilj koji treba da imate na umu jeste da je bolje da se pridržavate pristojne strategije koja vam donosi rezultate tokom vremena, nego stalno 'skakati' sa jednog na drugo u potrazi za najboljom strategijom ikada. Doslednost je podcenjeni element na putu ka izgradnji bogatstva.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:23
"PADA NIVO GLOBALNIH INVESTICIJA U EVROPI, A U SRBIJI SE ODRŽAVA!" Eksperti o velikom odskoku naše zemlje kao poslovne destinacije
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo/A.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image