• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INVESTIRANJE U DIJAMANTE SE UVEK ISPLATI! Vodite računa od koga ih kupujete i obavezno tražite jedan papir

Autor Ivana Vlajković

Kupovina dijamanata je sigurna investicija.

 Kupovina dijamanata je sigurna investicija Izvor: Twitter/@ABC

Zbog retkosti i jedinstvenih karakteristika dijamanti su oduvek bili dobra i pametna investicija, pa zato i ne čudi što privlače sve veću pažnju ulagača širom sveta. S obzirom na to da je cena investicionih dijamanata stabilna i raste izvršeno je istraživanje da li i na koji način građani Srbije mogu ulagati novac u njih.

Ana Pišot direktorka komapnije "Maestro Jewelers" kaže da je ulaganje u dijamante isplativo i sigurno zato što su cene dijamanata stabilne, ali građani moraju da paze od koga ih kupuju. "Cene dijamanata ne variraju kao što je slučaj sa zlatom. Građani mogu da investiraju u dijamante i da im ta investicija bude sigurna jer vrednost dijamanata neće padati. Možda i zarade ako se bude povećala cena. Bitno je da dijamante ne kupuju od svakoga, već od proverenih kuća koje dugo postoje ili da idu na berzu i kupe. Najvažnije je da znaju da kada kupe dijamant treba uz njega da dobiju valjan međunarodno priznat sertifikat koji garantuje da je to to. Svaki dijamant veći od pola karata ima na sebi lični broj koji se vidi samo pomoću lupe i isti taj broj mora da piše i na sertifikatu", objašnjava Pišot.

Ona ističe da je kupovina dijamanata u radnjama skuplja jer na njih mora da se plati PDV od 20 odsto, dok ne berzi to nije slučaj. "Dijamant može da se čuva u sefu ili da se od njega pravi prsten. U svakom slučaju vrednost neće izgubiti. Postoji i mogućnost zamene za veći. Na primer kupe manji dijamant i kroz godinu dana kada skupe još para taj vrate, a kupe veći", kaže Pišot i dodaje da kod njih u radnji najjeftiniji dijamant košta 300 evra.

Dijamante koje građani kupe u zlatarama dolaze u specijalnom pakovanju - blisteru koji, kad sakupite dovoljno novca, možete zameniti za drugi blister sa većim dijamantom, ali pod uslovom da je blister neoštećen. Ipak, kupovina dijamanata na berzi u Srbiji nije moguća, jer ne postoji berza metala i vrednih minerala. Kupovina je ipak moguća na berzama u inostranstvu, ali prema rečima brokera Branislava Jorgića, tu postoji problem čuvanja.

"Dijamanti su specifični za investiranje s obzirom na vrstu, veličinu i obradu jer se na osnovu ovih parametara formiraju cene. To ne možemo nazvati standardizovanim berzanskim proizvodom jer nema standardizovan oblik, veličinu i obradu. Građani mogu investirati u dijamante preko zlatara, ali to su individualne i vrlo rizične kupovine sa stanovišta pouzdanosti i kvaliteta. Berzanska kupovina je moguća samo u inostranstvu, ali postoji problem čuvanja. Treba da budete sigurni da ćete dobiti proizvod koji ste kupili ili da će biti na čuvanju u nekoj kući u inostranstvu i da ćete posle nekog vremena biti u situaciji da ga prodate", naglašava Jorgić.

Investicioni dijamanti obavezno dolaze sa sertifikatom. Zato ih nikako ne treba kupovati ako ne poseduju sertifikat kvaliteta izdat od strane određene gemološke laboratorije. Preporučuje se da dijamant koji kupujete poseduje GIA sertifikat, laboratorije koja je najpoznatija u svetu i koja se vodi veoma strogim kriterijumima i standardima.

U jednoj od poznatih domaćih zlatara cene dijamanata u blisteru koštaju od 10.000 dinara za dijamant od 0,02 karata do 140.000 za dijamant od 0,25 karata.

Koji dijamant se smatra investicionim?

  • Da njegova težina iznosi jedan karat ili više
  • Oblik je najčešće okrugli brilijant reza
  • Čistoća dijamanta mora biti od IF (internal flawless) do VS2 (sa veoma malim stepenom nečistoće)
  • Boja dijamanta mora biti od D do F
  • Mora imati vrlo dobre ili odlične proporcije i simetrije
  • Mora posedovati sertifikat koji garantuje i potvrđuje njegov kvalitet - GIA, HRD ili IGI

Dijamanti idealni za izradu vereničkog prstenja

Osim za ulaganje, dijamanti predstavljaju idealan izbor za vereničko prstenje i dijamantski nakit. Dijamanti nisu slučajno vekovima korišćeni za izradu vereničkog prstenja, zato što predstavljaju najcenjeniji i najizdržljiviji dragi kamen, koji je simbol luksuza i dobrostanja.

Za izradu vereničkog prstenja koriste se i investicioni dijamanti, a razlog za to je što su najvredniji od svih drugih, zahvaljujući fascinantnim karakteristikama i retkosti.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:17
kako uštedeti novac
Izvor: Tiktok/lukasbattle
Izvor: Tiktok/lukasbattle

(Kurir/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral Armagedon 🤙

Kupujem ih od ljudi na ulici kod njih je cena najbolja 2 po ceni jednog...

special image