• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLOVI OD KOJIH SE BRUTALNO ZARAĐUJE U SRBIJI! Jedna profesija i dalje prednjači, plata oko 280.000 dinara

Autor Jana Desovski

Do sada je vrlo dobro poznato da je programiranje najprofitabilnija oblast u Srbiji.

 Žena telefon razgovor it sektor laptop računar kancelarija Izvor: Shutterstock/MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna bruto zarada obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara. Tako, prosečna zarada po zaposlenom varira u zavisnosti od oblasti delatnosti koju obavlja, a kreće se i do skoro 280.000 dinara. Koji su to poslovi u Srbiji koji trenutno donose najveću zaradu?

Do sada je vrlo dobro poznato da je programiranje najprofitabilnija oblast u Srbiji. Informacije o zaradama u IT sektoru pokazuju veliku razliku, od početničkih do visoko specijalizovanih pozicija. Tako, plate variraju u zavisnosti od iskustva, pozicije i tehnološke specijalizacije.

Prema februarskom izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, najplaćenija oblast poslovanja u Srbiji je delatnost "Informisanje i komunikacije". U okviru nje, u zavisnosti od radnog mesta, plate variraju od 53.567 pa do čak 276.778 dinara, koliko je iznosila prosečna zarada zaposlenog na ovoj poziciji bez poreza i dopinosa.

Konkretno, plata se odnosi na poddelatnost u okviru "Informisanja i komunikacije", a to je "Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti".

Posao podrazumeva pisanje, menjanje, testiranje, dokumentovanje i održavanje softvera, uključuje i pisanje programa na osnovu uputstva korisnika odnosno projektovanje strukture i sadržaja i/ili pisanje koda neophodnog za kreiranje i inplementacija, zatim prilagođavanje softvera, tj. modifikovanje i konfigurisanje postojeće aplikacije da bi se obezbedila njena funkcionalnost u okruženju klijentovog informacionog sistema i tako dalje.

Dakle, ako želite da mesečno primate blizu 2.400 evra, ovo je pravi posao za vas (naravno, ukoliko ste kompetentni i kvalifikovani za njega).

Saobraćaj i skladištenje

Poslovi vezani za saobraćaj takođe su "na ceni" prethodnih godina, a posebno vazdušni saobraćaj, što potvrđuje i obračun RZS-a za februar. Tako se u okviru saobraćaja zarade kreću od 66.647 dinara, dok plata zaposlenog u vazdušnom saobraćaju u proseku iznosi 191.409 dinara.

U okviru "Stručne, naučne i tehničke delatnosti" odnosno naučnog istraživanja i razvoja, plate su različite, u zavisnosti ko šta radi, kao i koliko je ko kvalifikovan. Recimo, zaposleni u veterinarskoj delatnosti plaćani su 66.883 dinara, dok naučnici i istraživači koji rade na određenom projektu u proseku primaju 189.745 dinara.

Primamljiva zarada je i u okviru upravljačke delatnosti. Konkretno, u oblasti savetovanja u vezi sa upravljanjem rade zaposleni koji primaju zaradu i do 159.433, ali ima i onih koji dobijaju nešto manje.

Možda je do sada najmanje poznata informacija o prerađivačkoj industriji u kojoj se zarade kreću od nešto manje od 60.000, pa do čak 151.874 dinara za one koji rade u oblasti proizvodnje duvanskih proizvoda.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:04
Posao od 9 do 5
Izvor: TikTok/hubs.life
Izvor: TikTok/hubs.life

 (Nova/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xxxx

vodoinstalater zakon!!!

Klikova

Učio sam za programera tri godine. Išao sam na kurs, pa učio na codeacademy plaćao privatnog tutora pravio portfolio. Niko nije hteo da me zaposli ni kao početnika a bio sam spreman i da volonteram. Imao sam dva staziranja po dva dana, bili su jako nezadovljni šta sve ne znam, a bukvalno su mi uvaljivali retke jezike koje svi izbegavaju i koje naravno nisam ni učio. Sada radim kao dostavljač i ispao sam skroz iz it oblasti. Bačene tri godine života sada radim da vratim dugove.

bole

@Klikova odavno bilo,zvao mene drugar kao hoce da uci programiranje,developing sta gde kako...spremio 4-5k eura,verovatno citao paljevinske tekstove kako je to sve idealno, placu za programerima,ogromne plate,ja mu kazem da sa tim parama bolje plati nekom da ga ubaci u drzavnu firmu,on se covek naljutio,mislio valjda da ga zezam.ima to sve idealno...radno vreme,postoji,samo nikad ne pisu za 90% drugih koji ceo zivot posvetili u it i dalje su nigde i nemaju nista,nikad ne pise "od" zarade nego "do"...

special image