• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PET NAJTRAŽENIJIH POSLOVA U SRBIJI U 2024. GODINI! Jedna profesija već godinama na vrhu liste - plata i do 2.000€

Autor Uroš Matejić

Prema navodima Infostuda, poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu su zanimanja koja će biti tražena u narednom periodu.

 Pet najtraženijih zanimanja u 2024. godini Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. Poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu su zanimanja koja će biti tražena u narednom periodu.

Softver developeri i analitičari podataka ostaju ključni u tehnološkom napretku i donošenju odluka u modernom biznisu, dok kreatori digitalnog sadržaja igraju vitalnu ulogu u marketingu. Medicinske profesije i ugostiteljstvo takođe nude stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove.

Teško je sa sigurnošću pretpostaviti šta donosi godina pred nama, i u svetu, ali i kod nas, no na osnovu nekih trendova je moguće zaključiti koja će zanimanja biti tražena u narednom periodu, navode iz Infostuda. Umnogome to će biti poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu i slične poslove.

Softver developer

Ova profesija se već godinama nalazi u vrhu lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja. Traženi su oni koji vešto barataju programskim jezicima, kao što su Java, Python ili C++ i iza sebe već imaju dovoljno iskustva. Danas su, na primer, veoma traženi i programeri koji su vešti u otklanjanju grešaka, što opet dolazi sa iskustvom. Prosečna neto plata softver developera u Srbiji iznosi oko 1.379 evra, dok su juniori plaćeni oko 844 evra, a seniori i više od 2.000 evra.

Analiza podataka

Analitičare podataka najčešće opisuju kao ljude bez kojih nije moguće zamisliti moderno poslovanje. Oni igraju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka. Njihova sposobnost razumevanja podataka omogućuje kompanijama da prilagode svoje strategije, optimizuju operacije i bolje se prilagode dinamičnim tržišnim uslovima.

Kroz precizne analize, ovi stručnjaci otkrivaju trendove, prepoznaju potrebe kupaca i pomažu u oblikovanju inovacija koje vode ka uspešnom poslovanju. Njihove plate su u rangu onih koje imaju programeri, a ono što je važno istaći jeste i činjenica da posla za njih ima i u firmama koje nisu primarno vezane za IT sektor.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kreator digitalnog sadržaja

Kompanije koje nema na internetu kao i da ne postoji. Iako su mnogi mislili da će veštačka inteligencija smanjiti potrebu za kreatorima digitalnih sadržaja, većina direktora marketinga u velikim svetskim firmama kaže da će uvećati budžete namenjene kreatorima. Čak je i naše tržište toliko veliko da oni koji imaju šta da ponude vrlo lako dođu do klijenata.

Medicina

Karijera u medicini je uvek dobar izbor. Nemačka se, na primer, već duži niz godina suočava sa manjkom radne snage u bolnicama, pa su tako i uslovi koje treba ispuniti radi zapošljavanja veoma jednostavni.

Već nakon srednje škole i polaganja stručnog ispita, može da se pronađe posao kao medicinska sestra ili brat, a plate u toj zemlji se kreću u intervalima od 1.600 pa do čak 4.400 evra. Treba obratiti pažnju i na konkurse koje redovne raspisuje Ministarstvo zdravlja Srbije, jer u bolnicama i domovima zdravlja širom zemlje uvek ima slobodnih radnih mesta, ukazuju iz Infostuda.

Ugostiteljstvo

Kuvari, konobari, menadžeri su traženi proteklih godina, a taj trend će se nastaviti i u 2024. godini. Minimalna plata konobara u Beogradu iznosi oko 65.000 dinara. U nešto boljoj poziciji su kuvari, koji su veoma traženi, naročito tokom letnje sezone.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:07
Prvi posao
Izvor: TikTok/zorica.barth
Izvor: TikTok/zorica.barth

(Infostud/MONDOU. M.)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Smederevac

Moj komsija radi plocice i sanitariju. Od nule je krenuo i nauci zanat. Zanat za koji ti skola i ne treba. Dobio je otkaz pre 10 godina u jednoj firmi gde je cak i predsednik licno otvorio vrata. On sada radi i bira kada hoce i kada nece da radi. Toliko posla ima da mu je vec tesko postalo da izadje u susret svima. Ne bih da budem nerealan ali tih 2000 eura koji se spominju ovde u teksu su malo dete sta on zaradi. Ne kazem da zaradi 5 puta vise ali preko toga bez problema. Ima pomocnika od skoro jer hoce da nauci jos nekog dobrom poslu. Taj mali hiljadarku je dobio samo prvog meseca. Sada radi i sam neke manje poslove. Poenta je u tome da svi mi jurimo da bude kao na filmovima, sedis za kompjuterom i nesto kuckas a parta samo kaplje. Daleko je to od realnosti. Znam par drugara koji su pobegli u beograd da rade kao IT neka cuda i eno, godinama kao podstanari kraj skrajem. Ja kao zanatlija i gradjevinac enterijera mogu tog IT strucnjaka da preskocim i to zimi kada nema posla u nasoj bransi toliko. Od skora pomazem i komsiji sto se plocica stice i sanitarije jer niko nije gadan na pare da se ima vise. Ali pomodarstvo je cudo. Niko nece u zanatlije ali svako bira kako ce da ga muce i plate. Eno zavrsite kurs auto elektricara i od prvog dana cete imati posla i zaraditi kao IT. Ima toliko poslova zanata da mozete da birate sta bi ste. Po meni je sramota da mi neko kaze da radi kao programer a ima platu od 850 eura. Dzaba si skole izucio.

Vlada

A srarleta? Influenser? Tiktoker? Youtuber? Gamer?

Aca

Ugostiteljstvo vrh. Prijavljen na minimalac, ostalo na ruke. Pa kad te zovnu na vojnu obuku i uzmu prosek za 12 meseci, primis manje od ovogodisnjeg minimalca, a naravno, obaveze moras na vreme da platis.. Ekonomski tigar i prosecna plata 1400 evri.

special image