• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOĆA NEĆE BITI NI ZA DŽEM! Prepolovljen rod ove godine, nema ga ni na zalihama, cene skaču!

Autor Nevena Davidović

Vremenske prilike uništile su plodove ove godine.

 muskarac bere jabuke Izvor: David Wootton / Alamy / Profimedia

Ove godine očekuju se znatno smanjeni prinosi šljiva, kajsija, breskvi, rok će rod malina biti prepolovljen! Na to je uticala topla zima, tromesečna suša, a onda i aprilski mraz. Jedino će se jabuke i kruške spasti, zato što su kasnije procvetale, smatraju stručnjaci.

Najavljene kasne kiše neće dobro uticati na domaće rano voće. Dok su voćari priželjkivali padavine bilo je sušno vreme, a onda je prve pupoljke zadesio i mraz koji je uništio rane sorte trešanja. Zbog pljuskova narednih dana one koje su ostale mogu i popucati. Slična situacija je i sa jagodama čija berba uveliko počinje koje zbog vlage mogu propasti.

Poljoprivrednik G. S. iz Leskovca koji ima voćnjake sa šljivama i bavi se prodajom jagoda u strahu je zbog ovakve situacije.

"Šljive nije bilo ni prošle godine, a neće ni ove. Jagoda je podbacila i ovo što je ostalo ne možemo da nađemo radnike da je oberemo pre kiše. Teško da će biti i za naše potrebe za slatko i pekmez."

Voćar Ilija Đorđević iz Vinče koji se bavi proizvodnjom kajsija rekao je za RTS da ove godine tog voća nema ni da napravi džem.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Od kajsije nema ništa, neće biti ni kajsijevače", kazao je Đorđević.

Agroekonomista Žarko Galetin kaže da će ovogodišnji prinosi voća zavisiti od vremenskih prilika u krajevima koje se dosta razlikuju.

"Pored kajsija i breskvi šljiva je pretrpela najveću štetu i to u zapadnoj Srbija i Šumadiji gde su temperature bile do -4 stepena. Kajsija je jako osetljiva kao i breskva jer je to voće iz relativno toplih krajeva te im niske temperatre u priodu cveta ne gode", objasnio je Galetin.

Međutim, agroekonomista pominje i da su ove godine kruška i jabuka relativno dobro prošle.

"I one su ove godine procvetale ranije zbog toplog vremena, ali su dosta otpornije. Problem je bobičasto voće - kupina i malina koju je uništio i vlažan sneg. Sve to skupa će kasnije uticati i na cene po sistemu ponude i tražnje. Podbačaj roda direktno utiče da cene što ćemo sigurno osetiti narednih meseci kada možemo da očekujemo poskupljenje."

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović, kaže da su mraz i suše dovele do toga da je rod sorte "vilamet" prepolovljen.

Izvor: David Wootton / Alamy / Profimedia

Agroekonomista Žarko Galetin objasnio je da suva zima i sušno vreme nisu pogodovali ratarskim kulturama.

"Setva kukuruza, pšenice, uljarice je došla kada smo imali suvu zemlju zbog blage zime, onda je došlo toplo i sušno vreme gde smo u aprilu imali samo četiri kišna dana i 20 litara kiše. Za dobar razvoj ratarskih kultura neophodno je od 50 do 55 litara. Međutim, kukuruz je biljka koja je otporna i u vegetativnom razvoju u zelenoj fazi može da se oporavi. Đurđevdanska kiša je bila spas za kukuruz, pšenicu i soju i poljoprivrednici sada treba da pribegnu zaštiti jer se posle kiše pojavljuju razne bolesti. Najavljuju se i nove majske kiše do 50 litara po kvadratu što je dobro jer je kukuruz u ovom periodu potrebno do 70 litara."

Dobrivoje Radović kaže da je prošlogodišnji rod bio oko 50.000 tona, a da će biti 50 odsto manje.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Ima suvih izdanaka, rodne grančice koje nisu krenule i lastar od 10 do 15 cm koji su spremili cvet koji kada otvorite zametka ploda nema. Pre aprilskih mrazeva imali smo mokar sneg sa jakom kišom kada je došlo do lomljenja izdanaka. Takva situacija nije samo u Ivanjici, već i u Arilju i u kompletnoj zapadnoj Srbiji jer ova sorta dominira", naglašava Radović i dodaje:

"Trenutna situacija je katastrofalna jer nemamo zaliha, a malina nema ni na plantažama zato očekujemo da cena skoči i da bude od 350 do 400 dinara."

Cene ranog voća po kilogramu

  • trešnje 700-800 dinara
  • jagode 300-450 dinara
  • kajsije 700 dinara
  • breskve 600-700 dinara

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:01
OMILJENO VOĆE KOJE MOŽETE UZGAJATI NA SVOM BALKONU ILI BAŠTI ISPRED KUĆE!
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević

(Kurir/MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Machiaveli💯

Mogu cene da skacu koliko hoce niko vam nece kupovati , niko nije poludeo!

special image