• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAD U PENZIONERSKIM DANIMA MOGUĆ POD ODREĐENIM USLOVIMA: Iz PIO fonda stiglo pojašnjenje o produženju radnog veka

Autor Nevena Davidović

Iz PIO fonda objasnili pod kojim uslovima penzionisano lice može da se zaposli.

 Pod kojim uslovima može da se zaposli penzioner Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada korisnik ostvari pravo na penziju (starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu), jedna od čestih nedoumica je da li i pod kojim uslovima može da se zaposli.

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje objasnili su sve nedoumice u vezi sa zaposlenjem nakon penzionisanja.

Korisnici starosne i prevremene starosne penzije mogu da budu u osiguranju po bilo kom osnovu i da nesmetano koriste penziju. Po prestanku zaposlenja, oni mogu da podnesu zahtev da im se ponovo odredi iznos penzije uračunavanjem i naknadno navršenog staža, ukoliko je taj staž trajao najmanje godinu dana.

Korisnici invalidskih penzija

Ukoliko invalidski penzioner, koji pravo ostvaruje po osnovu utvrđenog potpunog gubitka radne sposobnosti, uđe u obavezno osiguranje, dobiće poziv za kontrolni pregled radi preispitivanja ranije utvrđenog gubitka radne sposobnosti i ukoliko se utvrdi da je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja može mu se ukinuti pravo na invalidsku penziju.

Profesionalna vojna lica

Profesionalna vojna lica koja su ostvarila invalidsku penziju mogu da rade na bilo kojim poslovima, ali ne mogu da se vrate u profesionalnu službu u kojoj su prethodno radili. Iako mogu da budu osigurani i da koriste penziju, oni nemaju pravo da traže određivanje novog iznosa penzije.

Korisnici porodičnih penzija

Korisnicima porodične penzije obustavlja se isplata penzije ukoliko steknu osiguranje po bilo kom osnovu. Izuzetak je zaposlenje po osnovu ugovora o delu i obavljanja privremenih i povremenih poslova, pod uslovom da je bruto iznos mesečne naknade niži od najniže osnovice osiguranja zaposlenih koja važi u vreme uplate doprinosa.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:20
"PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?!" Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(MONDO/N.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bach

Kad ne znaš šta ćeš sa sobom kada odeš u penziju ne bi trebalo ni da ideš. Narod je postao samoživ i samo sebe gleda pojedincu nikad dosta i samo on treba da jede ostali neka crknu. Najveća sramota su vojna lica i policajci debele penzije imaju veće od dosta plata i opet im malo. Pogledajte ko radi obezbeđenja matorci samo što nisu umrli. Kažu neće mladi da rade pa normalno da neće niko normalan da radi za 50 hiljada a tolika je plata baš zbog penzionera jer oni već imaju 70-90 hiljada dinara pa daj još 50 jer je malo a zabludan šta bi radio kući. Da nema penzionera morali bi ovi da podignu plate na minimum 80 hiljada pa bi dosta klinaca i prihvatilo da radi. Ovako ovi što su se ceo život okoristili o državu a izdali kad su mogli (oficiri) sada je opet pokradaju

Nikola

@Bach To ti je ona parola. Izrodis decu u Srbiji i ispratih ih preko da zive i rade. I posle se sami cude sto su ostavljeni pod stare dane da budu sami. Pa kako su sejali, tako ce i znjeti. Nego mi je krivo sto je omladina pasivna i ne odlazi iz ove zemlje nego cekaju do 40-te da se osveste gde zive.

Što

@Bach Nisi išao u vojnu školu ili akademiju, nesposobni, jesam ja kriv što sam bio zdraviji i pametniji od tebe???

special image