Kada korisnik ostvari pravo na penziju (starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu), jedna od čestih nedoumica je da li i pod kojim uslovima može da se zaposli.

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje objasnili su sve nedoumice u vezi sa zaposlenjem nakon penzionisanja.

Korisnici starosne i prevremene starosne penzije mogu da budu u osiguranju po bilo kom osnovu i da nesmetano koriste penziju. Po prestanku zaposlenja, oni mogu da podnesu zahtev da im se ponovo odredi iznos penzije uračunavanjem i naknadno navršenog staža, ukoliko je taj staž trajao najmanje godinu dana.

Korisnici invalidskih penzija

Ukoliko invalidski penzioner, koji pravo ostvaruje po osnovu utvrđenog potpunog gubitka radne sposobnosti, uđe u obavezno osiguranje, dobiće poziv za kontrolni pregled radi preispitivanja ranije utvrđenog gubitka radne sposobnosti i ukoliko se utvrdi da je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja može mu se ukinuti pravo na invalidsku penziju.

Profesionalna vojna lica

Profesionalna vojna lica koja su ostvarila invalidsku penziju mogu da rade na bilo kojim poslovima, ali ne mogu da se vrate u profesionalnu službu u kojoj su prethodno radili. Iako mogu da budu osigurani i da koriste penziju, oni nemaju pravo da traže određivanje novog iznosa penzije.

Korisnici porodičnih penzija

Korisnicima porodične penzije obustavlja se isplata penzije ukoliko steknu osiguranje po bilo kom osnovu. Izuzetak je zaposlenje po osnovu ugovora o delu i obavljanja privremenih i povremenih poslova, pod uslovom da je bruto iznos mesečne naknade niži od najniže osnovice osiguranja zaposlenih koja važi u vreme uplate doprinosa.

BONUS VIDEO:

"PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?!" Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta  kurir televizija

(MONDO/N.D.)