U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama. Vendobox je mlada franšiza, nastala pre godinu i po dana u Mađarskoj i do sada su već otvorili 40 prodavnica uglavnom u Budimpešti, ali i u drugim gradovima te zemlje. Reč je o prodavnicama u kojima su smešteni vending aparati koji nude grickalice, pića, kafu, a posedovaće i ATM uređaje za podizanje novca. Prednost ovih prodavnica je što su otvorene 24 sata, sedam dana u nedelji i što ne zahtevaju prisustvo radnika.

Prva Vendobox prodavnica se, prema planovima, otvara sredinom jula u Beogradu, na Zelenom vencu u Prizrenskoj ulici. Primalac franšize za Srbiju i Hrvatsku Bogi Cvetković je kazao da će uskoro biti dostupna franšiza i svim zainteresovanima na ovim tržištima, piše Franchising.rs. On je objasnio i koliko vam je novca potrebno da biste sami pokrenuli taj biznis.

Facebook/ "VENDO BOX Vendobox

Početna investicija za kupovinu aparata i opremanje lokala je, prema njegovim procenama, oko 15.000 evra. "Samo ulaganje u lokal nije veliko jer vending mašine prekriju zidove, a iznad njih se radi gips i taj deo se brendira. Osim toga, potrebno je ugraditi i video-nadzor radi sigurnosti. Mi dajemo kompletnu podršku primaocu u pogledu uređenja i brendiranja lokala, a može to da učini i sam poštujući standarde franšize. Podršku za servisiranje vending mašina takođe obezbeđujemo mi", zaključio je on.

Cene lokala u Beogradu

Cene iznajmljivanja lokala u Beogradu znatno su porasle, najskuplji su u opštinama Novi Beograd, Stari grad, užem delu Palilule i užem delu Zvezdare. Takođe, lokali u popularnim kondominijumima uglavnom imaju najveću cenu po kvadratnom metru. Kreću se uglavnom od 400 do 2.000 evra za 50 kvadrata, u zavisnosti od lokacije.

Aparati i zarada

Primalac franšize poslovanje može da počne sa tri aparata, a primaoci zarađuju na prometu proizvoda kao u klasičnoj trgovini, iznajmljivanju prostora za ATM aparat, a davaoci na franšiznim naknadama.

"Vendobox omogućava pasivnu zaradu. Aparati retko imaju kvarove, veći vandalizmi nisu zabeleženi, tako da bi primalac franšize imao obavezu da dođe dva puta nedeljno da očisti radnju i dopuni asortiman", otkrio je Cvetković. 

"Aparati koriste telemetriju, evidentiraju sve prodaje što je važno i zbog fiskalizacije. Primalac može da prati prodaju putem aplikacija na telefonu. Aparati su opremljeni čitačima za karticu i za prihvat papirnog novca", kazao je Cvetković.

Prvih deset franšiza neće imati ulaznu franšiznu naknadu. U sklopu franšize primaoci nabavljaju remontovane automate po povoljnoj ceni sa minimalnom zaradom jer ideja davaoca nije da zarađuje na samim aparatima. Mesečna franšizna naknada biće šest odsto od neto prometa i dva odsto za krovni marketing koji će voditi davalac franšize. 

BONUS VIDEO:

Prodavnica  Tiktok/@agooddaytobeblackvegan

 (MONDO/J.D.)